Vår favorit bland ratingaktierna

Aktier Extrem marknadsdominans, repetitiva intäkter och höga inträdesbarriärer gör kreditratingbolagen till attraktiva investeringar. Placera har gått igenom Moody’s och S&P Global.

Kreditbetyg har en central betydelse när länder, institutioner, företag och andra marknadsaktörer ska emittera olika värdepapper och obligationer på kapitalmarknaden. Kreditratingbolagens primära uppgift är att ge investerare en bättre förståelse för emittentens förmåga att hantera sin skuldsättning på både kort och lång sikt. Kreditbetyget har även en avgörande betydelse för emittentens möjlighethet att låna upp pengar, men också till vilka villkor. Desto bättre betyg, desto billigare finansiering.

Kreditratingbolagen Moody’s och S&P Global har över hundra års historik och startade sina respektive verksamheter med insamling och publicering av finansiell data.  

Henry Varnum Poor grundade redan 1860 bolaget Poor’s Publishing som årligen publicerade böcker med finansiell information om de amerikanska järnvägsbolagen. År 1941 fusionerades Poor’s publishing med Standard Statistics Buraeu som tidigare publicerat finansiell information om bolag utanför järnvägssektorn och tillsammans bildade de Standard & Poor’s. Sedan 2016 går bolaget under namnet S&P Global.

Henry Varnum Poor

Moody’s grundades av John Moody i början på 1900-talet och verksamheten bestod redan då av finansiell information gällande aktier och obligationer. År 1962 förvärvades Moody’s av Dun & Bradstreet för att sedan knoppas av och noteras år 2000.

John Moody

Länge var det investerarna som betalade för att ta del av informationen och kreditbetygen som ratingbolagen erbjöd. Under 70-talet skedde dock en stor förändring i branschen. Från att det tidigare var investerarna som betalade för kreditbetygen, blev det i stället emittenterna som fick betala för att få sina kreditbetyg. En del kritiker menar att det finns risker för att kreditbetygen blir missvisande då betygen ska ges till de egna kunderna. Denna kritik aktualiserades i finanskrisen 2008.

I samband med Subprime-krisen 2008 riktades mycket kritik mot kreditratingbolagen och deras affärsmodeller. De kritiserades för att ha satt alldeles för positiva betyg och på så sätt vilseleda investerare. Efter finanskrisen reglerades kreditbetygssättningen betydande, framförallt gällande transparens. Den ökade regleringen har dock långsiktigt gynnat ratingbolagen genom att inträdesbarriären blivit allt högre för nya aktörer. Idag har de tillsammans en marknadsandel inom kreditrating om totalt 80 procent.

Både Moody’s och Standard & S&P Global har idag betydligt mer diversifierade affärsmodeller som främst skapats genom förvärv. Förutom kreditrating erbjuder de tjänster inom exempelvis marknadsdata, ESG och cybersäkerhet.

Moody’s

Moody’s har idag ett marknadsvärde om 44 miljarder dollar och hade intäkter på drygt 6 miljarder dollar för helåret 2021. Bolaget delar upp sin verksamhet i två affärsområden: MIS (Moody’s Investors Service) och (MA Moody’s Analytics). MIS står idag för cirka 60 procent av intäkterna, och MA står för cirka 40 procent av intäkterna.

Moody’s Investors Service är främst verksamheten inom kreditrating och har påverkats negativt av den avvaktande kapitalmarknaden. Intäkterna inom Investor Service var 25 procent lägre första halvåret jämfört med samma period förra året. Totalt finns idag 72 trillioner dollar i skuld som Moody´s har rating på.

Moody’s Analytics erbjuder sina kunder mjukvara inom marknadsdata och analys. Affärsområdet har inte blivit lika påverkat av den avvaktande kapitalmarknaden och växte med 20 procent under andra halvåret.  

Moody’s har idag en direktavkastning på drygt en procent och utdelningar betalas kvartalsvis. I ägarlistan hittar vi Warrens Buffets kända investmentbolag Berkshire Hathaway.

S&P Global

S&P Global har ett betydligt större marknadsvärde och uppgår till 100 miljarder dollar. I februari gjordes ett stort förvärv av Londonbaserade konkurrenten IHS Markit vars verksamhet främst bestod av marknadsdata och analys. Genom förvärvet ökade S&P Global intäkterna med cirka 40 procent som 2021 (innan förvärvet) uppgick till drygt 8 miljarder dollar. För helåret 2022 förväntas intäkterna uppgå till 12 miljarder dollar.

Kreditrating står för hälften av intäkterna för S&P Global. Andra tjänster och produkter som erbjuds är marknadsdata, indexprodukter och data inom råvarusektorn. 77 procent av bolagets intäkter är återkommande prenumerationsintäkter.

S&P Global har en gedigen utdelningshistorik. Bolaget har höjt utdelningen 48 år i rad och den sker kvartalsvis. Precis som Moodys, ligger direktavkastning på strax över en procent på dagens kurs. Förutom utdelningar planerar S&P Global att göra återköp om totalt 12 miljarder dollar under 2022.

Båda bolagen handlas på relativt höga multiplar och värderas snarlikt. Det kan förklaras med en historik av nästan total marknadsdominans och tjänster som affärskritiska för sina kunder. Många av de större marknadsaktörerna som emitterar skuld använder sig av både Moodys och S&P Global. 

S&P Global

22e

23e

24e

EPS, USD

11,45

13,77

16,9

Sales, MUSD

12 000

12 900

13 900

P/e

26,5

22,1

18,9

Ev/sales

7,9

7,3

6,8

Moody’s

22e

23e

24e

EPS, USD

9,33

10,9

12,79

Sales, MUSD

5 700

6 200

6 800

P/e

26

22,6

19,2

Ev/sales

9,2

8,4

7,7

Moody’s och S&P Global har haft liknande utveckling på börsen under året och båda aktierna noterar en nedgång på drygt 35 procent.

Högre räntor, inflation och en osäker geopolitisk miljö har skapat utmaningar för kreditratingbolagen vars verksamheter är beroende av en aktiv kapitalmarknad. Det har främst synts i Moody’s intäkter som har ett större beroende av verksamheten inom kreditbetyg. Samtidigt kan man argumentera för att behovet av bolagens produkter blir allt högre i takt med att osäkerheten ökar.

Trots en för stunden osäkrare kapitalmarknad är affärsmodellerna lockande. Framförallt känns S&P Globals diversifiering med marknadsdata och indexverksamhet som ett bra alternativ om man önskar äga ett av de två stora jättarna.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -