Än en gång dystra inflationssiffror

Makrokommentar Kärninflationen i USA vägrar att ge med sig och lär tvinga Federal Reserve till en ny monsterhöjning i inledningen av november. Troligen även om priset visar sig bli en (förhoppningsvis) mild recession.

Det var återigen dystra siffror när de amerikanska inflationssiffrorna för september publicerades. Den breda KPI-inflationen landade på 8,2 procent i årstakt medan kärninflationen, där volatila energi och livsmedelspriser räknas av, steg med 6,6 procent. Båda utfallen var en tiondel över analytikernas prognoser.

Precis som i det svenska fallet är det bredden i inflationsuppgången som skrämmer allra mest. Hade bensinpriserna inte fallit kraftigt under september hade inflationen varit ännu högre. För i övrigt är det närmast idel prisuppgångar. Livsmedelspriserna fortsätter uppåt och har nu stigit med 11,2 procent på ett år, boendekostnaderna (shelter) har stigit med 6,6 procent och energipriserna inklusive gas med 19,8 procent. Det här hör till basvarorna för ett hushåll och lär stjäla mycket av det amerikanska konsumtionsutrymmet framöver.

Och när det gäller bensinpriset så har det visserligen sjunkit kraftigt under de senaste tre månaderna men låg i september ändå lite knappt 20 procent högre än motsvarande månad i fjol.

Samtidigt fortsätter den amerikanska arbetsmarknaden att vara urstark vilket sätter löntagarna i en tämligen gynnsam sits för att begära viss inflationskompensation vid löneförhandlingarna. Vilket i så fall skulle spä på inflationsbrasan ytterligare.

En möjlig löne- och inflationsspiral är i alla fall det dilemma som den amerikanska centralbanken står inför, och numera har stått inför under en ganska lång tid. Därav de massiva räntehöjningar som redan gjorts under året.

Federal reserve har man nog gått och hoppats på att räntehöjningarna skulle börja ge effekt i form av, i alla fall, en stabilisering av det underliggande inflationstrycket. Men eftersom ingen inflationslättand ännu syns vid horisonten, i alla fall inte när det gäller kärninflationen, så är det säkrast att börja räkna in en räntehöjning med minst 75 punkter i samband med det amerikanska räntebeskedet den 2 november.

Dessutom ökar risken för att Federal Reserve är beredda att låta amerikansk ekonomi gå in i en, förhoppningsvis, mild recession för att få ner den faktiska inflationen men också dämpa inflationsförväntningarna.

Sammantaget ska man därför inte förvånas över att finansmarknaden initialt reagerat mycket stark på ett inflationsutfall som egentligen inte ligger särskilt långt från prognoserna. Den amerikanska dollarn har stärkts ytterligare samtidigt som tioårsräntan återigen tagit klivet över 4 procent.

Och inte att förvåna har börsen agerat surt. Det är väl också ett tecken på att det på marknaden också fanns en del fromma förhoppningar om ett något mildare inflationsutfall.

De bittra sanning är nog att den som går och hoppas på lägre inflation och mjukare centralbanker samtidigt måste ställa in sig på att vägen dit troligen går via betydligt svagare konjunktursignaler. Det är heller inget scenario som känns särskilt lockande.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -