”Sällan rätt att satsa på att andra har rätt”

Börspsykologi Det är lätt att fastna i tankefällor på börsen. Det gäller särskilt när det stormar. Börspsykologen Cristofer Andersson tipsar om hur man ska tänka för att minska risken.

”En de absolut främsta fällorna många nu fastnar i är just flockmentalitet det vill säga att man säljer eller köper bara för att någon annan gör så”, säger Cristofer Andersson till Placera.

Cristofer Andersson

Ytterligare en fälla många slåss med är den kognitiva dissonansen.

”Med det menas att man har bestämt sig för en strategi, men känner känslor om att göra saker som går emot det. Det blir en mental kamp – hålla sig till beslutet, eller göra ett undantag. Undantaget är alltid förklarat med en ursäkt, som att det ”bara gäller denna gång.”

Anledningen till att det är så lätt att hamna i flockmentalitet är vårt arv.

”Vi är extremt styrda och påverkade av vårt arv och vår historia från savannen. Utan en flock kunde vi inte överleva. Vi var beroende av andra och vi har en undermedveten tendens att än idag apa efter. I vissa fall har flocken rätt, medan den i andra fall har fel. Att satsa på att den har rätt är sällan en bra strategi. Analysera själv och fatta beslut utifrån dig och dina slutsatser.”

Ytterligare en vanlig fallgrop är förlustaversion.

”Vi har en tendens att inte sälja med förlust, trots att vi djupt inom oss vet att det är det enda rätta. Vi är rädda att vi kommer att ses och bedömas som förlorare av flocken.”

Vad ska man tänka på för att inte gå i de här fällorna?
”Det absolut viktigaste är att vara ödmjuk och aldrig drabbas av hybris. Känna till att du inget vet.”

”Vad som även är hjälpande är att skriva. Skriv ned din strategi, analys och din filosofi. Diskutera även med en eller ett par djävulsadvokater och följ ständigt upp. Innan du vill exekvera ett beslut läs i dina texter och var kritiskt. Går jag emot min strategi? Om ja – varför? På det sättet minskar du risken att fatta beslut som du redan dagen efter kommer ångra.”

”En annan sak du kan göra är att aktivera 24-timmarsregeln som jag själv följer. Den lyder att du inte får exekvera ett beslut förrän du minst lagt 24 timmar på att reflektera kring det.”

Vad ska man tänka på i tider som dessa när börsen rasar?

”Varför investerar jag? Vad är min placeringshorisont? Vad är min strategi och varför? Dessa frågor ska alltid vara i centrum. Bra bolag tenderar att fortsätta vara just det; bra bolag. Fortsätt fokusera på bolagen och följ dem. Makro påverkar, absolut, men i långa loppet är det bolagen det handlar om.”

”Har inte bolag såsom Sandvik och Billerud Korsnäs upplevt både det ena och det andra? Electrolux? Wendel, med anor tillbaka till 1700-talet! Står de idag inte lite starkare än igår? Tänk långsiktigt!”

Finns det några strategier för att göra sig immun mot de här fällorna?

”Investera i och läs på om dig själv. Hur fungerar vår hjärna? Vad triggar och aktiverar oss? Genom att lära känna dig själv och alla dina fördomar ökar sannolikheten att du kommer göra bättre investeringsbeslut. Du kan och kommer aldrig bli immun – det finns inget vaccin, men kan du minimera antalet felbeslut”, säger Cristofer Andersson.

Cristofer Andersson har författat två böcker i börspsykologi: Börspsykologi : så blir du en bättre investerare och Mer börspsykologi – mentala verktyg för att överlista aktiemarknaden.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -