Fullt av spacar som backar

Börs Baksmällan efter spac-yran 2020 och 2021 blir allt tyngre. Bolagen som kom till USA-börsen via denna relativt nya företeelse har utvecklats klart sämre än index i år.

Hittills har aktiviteten varit låg bland de få svenska spacarna (Special Purpose Acquisition Companies) som noterades i fjol. Såväl Creaspac som ACQ Bure, som är de två stora pjäserna, väntar fortfarande på att hitta rätt objekt och sätta kassan i arbete.

Att döma av kursen som ligger kring 90 kronor i båda fallen, mot noteringsnivån 100 kronor, verkar aktiemarknaden vara mer rädd för att de ska hitta något värdeförstörande förvärv än att de ska lotsa en framgångssaga till börsen.

I USA finns det desto fler exempel på bolag som har kommit till börsen den här vägen, påhejade av de senaste årens riskvilliga klimat. Och kanske är det just dessa exempel som skrämmer bort placerarna från de svenska spacarna också. Utfallet imponerar nämligen inte.

Ett sätt att följa utvecklingen för de bolag som har förvärvats av spac-bolag och sedan, i linje med strategin, tagit över börsplatsen är De-Spac-Index. Indexet består av de 25 största bolagen, mätt efter börsvärde, som har avslutat en transaktion med en spac.

Den börshandlade fonden AXS de-spac ETF skuggar detta likaviktade index och som grafen nedan visar har den tappat 66 procent av sitt värde i år.

Fallet är dubbelt så illa som den pressade Nasdaq-börsen och ännu värre är utvecklingen jämfört med breda indexet S&P500.

Bland de mer välkända innehaven i indexet finns Volvodelägda Polestar Automotive som togs till börsen via spacen Gores Guggenheim i somras. Den har mer än halverats sedan dess.

Virgin Orbit är en annan namnkunnig del av indexet. Satellituppskjutarbolaget, med Richard Branson som grundare, har inte fått aktien att lämna jorden. Tvärtom så har den tappat mer än två tredjedelar av sitt värde i år.

Även fastighetsbolaget Wework, vars planerade börsnotering fick ställas in under uppmärksammade former 2019, är numera noterade via en spac. Här var det BowX Acquisition som blev vägen in och det skedde för precis ett år sedan. En dålig start blev värre och hittills i år har aktien tappat 72 procent.

Alla spac-bolagen har dock inte havererat efter att de etablerat sig på börsen. Ett av få exempel på motsatsen är hälsovårdsbolaget DocGo som stigit med 19 procent i år. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -