Så får depån en flygande start

Börs Hittills under 2022 har världens flygplatsaktier stigit drygt 4 procent. Utvecklingen är dock ojämn och skillnaden mellan den flygplatsaktie som gått bäst respektive sämst är stor.

Världens 17 noterade flygplatsaktier har klarat det tuffa börsåret 2022 relativt väl. Flygplatserna har gynnats av återöppningstrenden efter pandemin. Samtidigt riskerar den allt svagare konjunkturen att slå mot bolagen längre fram.

Den flygplatsaktie som gått svagast i år är Frankfurts flygplatsaktie Fraport, som är ner hela 40 procent i år.

Fraport är Tysklands största flygplatsoperatör. Bolaget äger och driver Tysklands största flygplats i Frankfurt. Utöver det äger bolaget bland annat flygplatsen i Lima, de bulgariska flygplatserna i Burgas och Varna och flygplatsen i turkiska Antalya. Fraport äger också 14 regionala flygplatser i Grekland.

Efter nedgången handlas Fraport till ett p/e tal på drygt 10 för 2023. Omsättningen nästa år väntas landa på drygt 3,4 miljarder euro. Det är fortfarande 300 miljarder mindre än 2019.

Först år 2024 väntas omsättningen nå upp till samma nivå som förpandemiåret.

Det som bland annat dragit ner aktien i år är att man skrivit ner värdet på innehavet i St. Petersburgs flygplats Pulkovo till noll till följd av kriget. Pulkovo stod för runt 9 procent av Fraports totala antal passagerare.

I viss mån har detta passagerartapp kompenserats av att de regionala flygplatserna i Grekland haft väldigt bra tillväxt i år samtidigt som flygplatsen i Antalya lyckats bibehålla sina goda siffror.

Utöver det brottas Fraport med inflationen på olika plan inte minst i form av energipriserna. Det har också varit dyrt att återanställa personal efter pandemin.

Allt detta sammantaget har skapat en viss oro för att balansräkningen är för svag. Eftersom Fraport under de senaste åren ökat på belåningen i takt med utlandsexpansionen. Det är en oro som Fraportsinvesterarna länge brottats med som nu kommit tillbaka med full kraft.

En eventuell nyemission om den överhuvudtaget behöver genomföras är dock inget som är nära förestående. Fraport har finansiella reserver och kreditlinor som sannolikt räcker en bra bit in i 2024 om det skulle behövas.

Nedgången i aktien har fått flera analysfirmor att gå från neutral till köp på aktien.

Den europeiska flygplatsaktie som gått starkast i år är flygplatsen i Wien, vars aktie stigit knappt 20 procent. Anledningen är att flygplatsen ligger under uppköp.

Det ligger ett fientligt bud på 34 euro på flygplatsen från infrastrukturfonden IFM Global Infrastructure Fund. Ledningen har uppmanat aktieägarna att inte acceptera budet.

I Flughafen Wien AG ingår också knappt häften av aktierna i Maltas internationella flygplats Luqa.

Luqa står för runt 10 procent av bolagets totala antal passagerare.

En annan europeisk flygplatsaktie som klarat sig bra i år är Aeroports de Paris-aktien som klättrat 6 procent.

Aeroports de Paris äger Paris tre flygplatser: Paris-Orly, Paris-Charles de Gaulle och Paris-Le Bourget.

De äger även andelar i Amsterdams flygplats Schiphol, i flygplatserna i Istanbul och Ankara samt Amman, i Mexiko och i Jiddah i Saudiarabien.

Nyligen släppte bolaget en ny helårsprognos över resandet som visar att antalet passagerare kommer att komma upp till mellan 75 och 84 procent av 2019-års nivå. 2019 års beräknas nås senast år 2024.

Den enda noterade storflygplatsen i Norden är Köpenhamns flygplats Københavns Lufthavne. Aktien har tappat 12 procent hittills i år.

I Københavns Lufthavne ingår förutom Köpenhamns flygplats också flygplatsen i Roskilde.

Trycket på flygplatsen är stort och passagerarstatistiken för september var mycket stark. Antalet resande under månaden överskred samma månad 2019 med 9 procent. Det som drar är framför allt långresandet och då särskilt resandet till Thailand.

Sett under året nio första månader har 16,4 miljoner passagerare rest via flygplatsen. Samma siffra 2019 var 23,3 miljoner. Helårssiffran 2019 var 30,3 miljoner passagerare.

Världens bästa flygplatsaktie i år är turkiska TAV Havalimanlari Holding, vars aktie är upp 130 procent i år.

TAV Havalimanlari driver bland annat flygplatserna i Ankara, Alanya, Riga, Almaty och i Skopje. Totalt driver bolaget 15 flygplatser i åtta länder.

Bakom uppgången ligger en kraftig återhämtning i antalet passagerare. Förutom det expanderar bolaget till nya marknader. TAV Havalimanlari har ett uttalat tillväxtfokus.

Tack vare koncessionen på flygplatsen i Almaty lyckades TAV Havalimanlari redan under första halvåret i år nå klart över nivåerna från 2019.  

Flygplatsaktie Utv i år % Land
Airports of Thailand 14 Thailand
Aena -26 Spanien
Aeroports de Paris 6 Frankrike
Shanghai International Airport 20 Kina
Sydney Airport 1 Australien
Fraport AG -40 Tyskland
Københavns Lufthavne -12 Danmark
Auckland International Airport -10 Nya Zeeland
Flughafen Zurich AG -14 Schweiz
Beijing Capital International Airport -15 Kina
Flughafen Wien AG 18 Österrike
Japan Airport Terminal 24 Japan
Guangzhou Baiyun International Airport 13 Kina
Shenzhen Airport Co -13 Kina
TAV Havalimanlari Holding  130 Turkiet
Grupo Aeroportuario del Centro Norte 1 Mexiko
Aeroporto Guglielmo Marconi di Bologna  -24 Italien
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -