Hoppfulla signaler från Sandvik

Rapportkommentar Den lurar i vassen men hittills har inte konjunkturavmattningen letat sig in i verkstadsjätten Sandviks verksamhet. Det var ett av flera besked som gav hopp både för aktien och för kommande verkstadskollegors rapporter.

Som första stora industribolag ut på rapportscenen var intresset stort inför Sandviks rapport och inför de konjunktursignaler som bolaget skulle bjuda på. Precis som i samband med andra kvartalet gick de värsta olyckskorparna bet då vd Stefan Widing har kunnat konstatera att det finns gott om makrotecken och varningar för en försämrad konjunktur, men att det ännu inte syns mycket av det i bolagets egna siffror.

I den mest konjunkturnära delen, affärsområdet Manufacturing och Machining Solutions, ökade försäljningen organiskt med 11 procent och orderingången med 9 procent. Sandvik vittnar om en stark efterfrågan inom affärsområdets alla segment och regioner och eftersläntrare som flyg och energi sticker ut som särskilt positiva.

Så här långt in i oktober har också den dagliga orderingången varit stabil jämfört med tredje kvartalet. En indikator som är extra intressant eftersom stora delar av Sandviks verktygsförsäljning bara har dygnslånga leveranstider och därför följer kundernas produktionstakt med kortast möjliga varsel.  

Även orderingången och intäkterna i det andra stora benet, gruvområdet Mining and Rock Solutions, överraskade positivt i kvartalet och här har den stora andelen eftermarknad ökat ytterligare. Suget efter batteridrivna lastare uppges också vara stort bland kunderna.

Totalt ökade hela koncernens intäkter med 35 procent men då har en hög förvärvsaktivitet och stora valutaeffekter bidragit kraftigt medan en avveckling i Ryssland påverkar negativt. Jämfört med analytikernas förhandstips var utfallet 9 procent över förväntan och med en helt förväntad rörelsemarginal på 20,1 procent blev även rörelseresultatet 9 procent bättre än prognoserna.

Utöver en stark och brett baserad efterfrågan fanns ytterligare några hoppfulla signaler att ta fasta på i rapporten. En är att de ansträngda leverantörskedjorna har börjat lätta upp vilket gör att man nu lättare får ut produkterna till sina kunder och kan använda mer kostnadseffektiva transporter. En annan är att jakten på att kompensera högre kostnader med prishöjningar börjar ge resultat och kommer att ge ännu mer effekt framåt.

Valutan kommer dessutom att bli en ordentlig julklapp i innevarande kvartal där Sandvik guidar för en positiv resultateffekt om hela 1,4 miljarder kronor, att jämföra med drygt 1 miljard i tredje kvartalet.

Analytikerna som följer Sandvik kommer att behöva justera upp sina prognoser för 2022 något efter den starka rapporten, men givet det osäkra omvärldsläget ser vi inte framför oss att de vågar blåsa på med stora upprevideringar för 2023 och framåt.

Inför rapporten pekade analytikernas snittprognoser på en rörelsemarginal (justerad ebita) som håller sig stabilt kring 20 procent. Det skulle innebära att Sandvik ligger kvar vid den nedre delen av det för året nya finansiella målet om 20-22 procent.

  2021A 2022E 2023E 2024E
Omsättning, Mkr 85700 108467 113363 116341
Just. ebita, Mkr 17816 21616 22438 23530
Rörelsemarginal  20,8% 19,9% 19,8% 20,2%
Vinst/aktie, sek 10,4 10,1 12,0 13,24
Utdelning/aktie, sek 4,8 5,1 5,6 6,0
Källa: Infront        

 

En hård makroekonomisk inbromsning kan snabbt försämra utsikterna för de liggande prognoserna och bland de få svagheterna i tredje kvartalet fanns en utplaning inom infrastruktur i Europa och inom gruvutrustning. Samtidigt finns redan aviserade besparingsinitiativ på agendan, prishöjningar och en mer flexibel struktur som kommer att ge Sandvik en knuff i positiv riktning.

Efter den fullbordade avknoppningen av stålområdet SMT, numera Alleima, är Sandvik ett mer renodlat industribolag med två huvudfåror: gruvutrustning och gruveftermarknad samt verktyg för metallbearbetning. Två fåror som båda har en högmarginalprofil och som har mindre slagighet i resultatet än stålverksamheten.

I ett mer optimistiskt riskklimat tror vi att det nya Sandvik redan hade fått en tydligare uppskattning på börsen än vad som är fallet nu. Med ett p/e-tal kring 13 för nästa år och ev/ebit på 11 är det alltjämt långt upp till Atlas Copco, Epiroc och andra branschkollegor med högre stjärnstatus.

Det kan ta lite tid att krympa gapet och det kommer troligen att behövas en större klarhet kring hur hårt den här konjunkturavmattningen landar innan det sker, men vår syn är fortsatt att potentialen för en uppvärdering är stor och att Sandvikaktien är attraktiv för den som har tålamod att vänta på något gott.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -