Vi hoppas på en lugnare vecka

Makroveckan Efter en ny stökig vecka kan förhoppningsvis starten på börsrapporterna bidra med lite välbehövlig respit. På makroområdet händer det också en hel del med störst fokus på händelseutvecklingen i Storbritannien och ett osedvanligt hett EU-toppmöte.

Det var ånyo en turbulent vecka på världens finansmarknader men den svenska börsen lyckades trots detta pressa fram en uppgång på 1,5 procent. I USA var det mer än vådligt svängigt och en svag veckoavslutning bidrog till att S&P500 backade med 1,6 procent. Den urstarka dollarn fortsätter att ställa till rejäla problem i många tillväxtländer och MSCI-index för Emergin Markets sjönk med 3,8 procent.

Framför allt var det torsdagen som var rejält stökig efter att de amerikanska inflationssiffrorna för september publicerades. Högre inflation än väntat fick först börserna på fall men efter en stund vände börser upp rejält. Det är väl inte helt klarlagt vad som bidrog till torsdagens uppgång och fredagens surare börsklimat var väl en mer ”normal” reaktion på de höga inflationssiffrorna.

Inflationsutfallet bidrog dessutom till att dollarn stärktes och att både långa och korta amerikanska räntor rörde sig uppåt. Den amerikanska tioårsräntan ligger nu och pendlar kring 4 procent.

Den svenska inflationen fortsätter också uppåt och KPIF landade på 9,7 procent i septembermätningen. Det var dock precis på Riksbankens prognos så några stora utslag på penningpolitiken borde det inte ge. Vi på Placera räknar med att Riksbanken nöjer sig med en höjning med 50 punkter i samband med det penningpolitiska beskedet den 24 november men mycket hinner förstås hända innan dess.

I brittisk ekonomi och politik fortsätter det också att svänga rejält. I ett försök att lugna marknaden, och kanske även undvika nesa att bli avsatt, så har premiärminister Liz Truss sparkat sin finansminister och ersatt honom med Jeremy Hunt. Vi får se om det lyckas få marknaden nöjd nu när Bank of England avslutat sina nödåtgärder. Fortsättning följer och vi skulle inte satsa några pengar på att Liz Truss får sitta kvar fram till månadsskiftet.

I övrigt kan noteras att oron kring den globala konjunkturen fortsätter att vara stor och att IMF ånyo skruvade ner sina prognoser för den globala tillväxten. Råvarupriserna har fortsatt ner på förväntningar om en svagare efterfrågan och Brentoljan kostar nu 92,3 dollar per fat.

Rapportperioden tar lite bättre fart nu under veckan och kan nog styra mycket av marknadshumöret. Men det saknas heller inte makrobesked som kan få fart på marknadsrörelserna.

Vi ser bland annat fram mot kinesiska tillväxtsiffror i skuggan av kommunistpartiets kongress där Xi Jinping väntas röstas fram för en tredje mandatperiod. Kanske plockar han fram något äss ur rockärmen som kan lyfta en stapplade kinesisk ekonomi.

Brittiska inflationssiffror kan bidra till lite ytterligare turbulens kring räntor och pund.

Federal Reserve publicerar Beige book som lär ge en del intressanta insikter kring tillståndet i amerikansk ekonomi. Bland annat letar vi eftersignaler på en något dämpad arbetsmarknad och möjligen också lite mindre pristryck. Det skulle sannolikt kunna lyfta marknadshumöret.

Torsdagens och fredagens EU-toppmöte har ovanligt mycket att behandla och det är väl hantering av energikrisen som kommer att vara främsta fokus.

För svenskt vidkommande har vi bland annat bostadspriser från Valueguard och arbetslöshetssiffrorna i september att se fram emot.

Måndag

Ganska tomt på makroagendan med amerikanska Empire index som huvudnummer. Indexet väntas ha backat något i oktober.

Tisdag

Kinesisk tillväxt väntas ha vänt upp under årets andra kvartal men det är fortfarande långt till mer normala tillväxttal. Det blir mycket svårt för kinesisk ekonomi att nå de tillväxttal som den kinesiska ledningen satt upp. Efter den pågående kongressen kan det kanske bli dags att försöka få lite bättre fart på kinesisk ekonomi genom diverse stimulansåtgärder. ZEW-index i Tyskland väntas ha sjunkit ytterligare från en redan låg nivå.

Onsdag

Brittisk ekonomi plågas inte bara av politisk turbulens utan även, som övriga Europa, av fortsatt stigande inflation. Sammantaget borgar detta för att Bank of England kommer att tvingas föra en stram penningpolitik framöver. Håll också koll på de amerikanska siffrorna över bostadsbyggandet då efterfrågan på bostäder är på väg ner och lär dämpa den ekonomiska tillväxten framöver. Federal Reserve publicerar Beige book och vi letar efter signaler på ett dämpa pristryck och svagare arbetsmarknad.

Torsdag

Ett tvådagars EU-toppmöte inleds och det finns osedvanligt mycket att diskutera. Till exempel huruvida EU ska ta upp egna lån för att hantera energikrisen och hur man ska koppla bort gaspriserna från övriga energipriser. Valueguards siffror över prisutvecklingen på svensk bostadsmarknad väntas visa på fortsatt nedgång. Försäljningen av befintliga bostäder i USA lär ha fortsatt ner i september. Tyska producentpriser stiger i en rasande takt men en viss nedtrappning väntas ha skett i september.

Fredag

Hushållsförtroende i både Storbritannien och EMU-området väntas ha försvagats ytterligare i oktober. Det sker i så fall från redan rejält deppiga nivåer. Håll därför också koll på brittiska detaljhandelssiffror. Svensk arbetslöshet väntas vara oförändrad i september. Den generella efterfrågan på arbetskraft är fortsatt förhållandevis stark även om det finns delar av näringslivet som börjat skära ner på personal.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -