En köpvärd kandidat till VVS-portföljen?

Aktieanalys Den London-noterade VVS-distributören Ferguson lägger nu fullt fokus på den Nordamerikanska marknaden. Aktien ser billig ut och bolaget har möjlighet att ta marknadsandelar i sämre tider.

Ferguson gick tidigare under namnet Wolseley. Bolaget grundades år 1887 i Australien men flyttade efter några år till Storbritannien. Bolaget tillverkade under denna period fårklippningsmaskiner. Wolseley satsade även på bilar i slutet av 1800-talet men styrelsen kom fram till att delen var för olönsam och sålde därför av den. Biltillverknings-delen levde dock vidare under namnet Wolseley Motors som lades ner 1975.  

Under efterkrigstiden ökade efterfrågan på syntetiska textilier vilket fick ullmarknaden att klappa ihop och Wolseley köpte därför upp reservdelsbolaget Nu Way Heating för att kunna överleva. Efter ett flertal förvärv blev bolaget en stor distributör inom VVS- och centralvärmeutrustning.

År 1982 förvärvades VVS-distributören Ferguson Enterprises vilket var det första steget in på den amerikanska marknaden. Bolaget fortsatte sedan att konsolidera VVS-distributionsmarknaden. 

Koncernen har historiskt haft problem med en del bolag som befunnit sig utanför Nordamerika. Nordamerika är den marknaden som presterat bäst. I fjol köptes dock verksamheten i Storbritannien upp av ett riskkapitalbolag och det “nya” bolaget går under namnet Ferguson PLC. Aktien finns på Londonbörsen men även, sedan några månader tillbaka, på New York Stock Exchange och nu är det fullt fokus på den Nordamerikanska kronjuvelsmarknaden som gäller. 

Fergusons börsvärde uppgår till 22 miljarder dollar och idag är bolaget Nordamerikas ledande VVS-distributör. Företaget har 30 000 leverantörer och över 1 miljon kunder.   Baserat på de tolv senaste månaderna landar försäljningen på 28,5 miljarder dollar och rörelsevinsten på 2,7 miljarder dollar. 

Runt 60 procent av försäljningen härstammar från reparation/ombyggnation och resten från nybyggnationer. Att reparation/ombyggnations-delen är stor borde kunna ge ett visst skydd mot konjunktursvackor. 

Den nordamerikanska VVS-distributörsmarknaden är väldigt fragmenterad. Det finns över 10 000 små-och medelstora konkurrenter. Historiskt sett har marknaden vuxit runt 2-3 procent högre än vad BNP gjort och mycket tyder på att vi kommer få se en liknande tillväxttakt även i framtiden. Dessutom kan Ferguson sannolikt gynnas av USA:s omfattande infrastrukturpaket. 

Balansräkning ser hygglig ut med en nettoskuld/ebitda på 1 och bolaget har därför en stor möjlighet att plocka upp konkurrenter till en bättre prislapp i sämre tider. Det skall tilläggas att bolaget förvärvar konstant. Under de senaste fem åren har exempelvis 50 företag förvärvats där Ferguson ser synergieffekter. 

Tidigare har bolaget haft möjlighet att göra multipelarbitrageaffärer. Vi tar ett exempel på vad multipelarbitrage innebär. Om vi säger att börsnoterade Ferguson handlas på p/e 10 och bolaget har en årsvinst på 100 miljoner dollar så uppgår börsvärdet till 1 miljard dollar. Ferguson förvärvar sedan VVS-bolaget Ludvigs rör AB, som har en årsvinst på 10 miljoner dollar, till ett p/e-multipel på 5. Köpeskillingen för Ludvigs rör AB uppgår således till 50 miljoner dollar. 

Marknaden ger tumme upp till förvärvet och det sammansatta bolaget får behålla Fergusons tidigare p/e-tal på 10. Vinsten som Ludvigs rör AB gör adderas in i Ferguson och nu uppgår det sammansatta bolagets vinst till 110 miljoner dollar. Men eftersom p/e-talet ligger på 10 så uppgår börsvärdet till 1,1 miljard dollar. Det har nu alltså uppstått 50 miljoner dollar i börsvärde genom ett så kallat multipelarbitrage. Detta eftersom Ludvigs rör AB värderas upp på börsen när de slagits ihop med Fergusons. I och med det sura marknadsklimatet har dessa möjligheter blivit allt mer sällsynta. 

Fergusons direktavkastning väntas under nästa år landa på 3 procent och antalet utestående aktier minskar kontinuerligt tack vare aktieåterköp. 

Ferguson 2022e 2023e 2024e 
Ev/ebit 10 9 8
P/e 11 10 9

 

Baserat på innevarande år handlas Ferguson-aktien till en ev/ebit-multipel på 9 och ett p/e tal på 10. Värderingen är på historiskt låga nivåer (ska tas med en nypa salt då avkastningskraven ser annorlunda ut idag och företag förändras med åren) och om man jämför med andra noterade “kvalitetsdistubitörer” handlas Ferguson till en rabatt. Exempelvis handlas Pool Corp till p/e 16 och kylutrustningsdistributören Watsco till 17. 

Den låga värderingen beror sannolikt på oro för recesion och till viss del är detta diskonterat i aktiekursen. Självklart kan aktien komma ner mer men för den långsiktige investeraren som inte tror på ett mardrömsscenario skulle kursnedgången kunna ses som ett köpläge.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Ferguson Köp 107,58 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -