Pressen ökar på Kinneviks portfölj

Aktier Tillväxtbolagens värderingar fortsätter att komma ner. Det visar onsdagens rapport från Kinnevik, där substansvärdet men framförallt aktien straffas.

Förra året gjordes stora förändringar i Kinnevik när de valde att dela ut Zalando till aktieägarna och samtidigt öka investeringarna mot privata tillväxtbolag. Under innevarande år har både tillväxtbolag och Kinnevik straffats hårt på börsen, främst en konsekvens av ett drastiskt förändrat investeringsklimat.

Det rapporterade substansvärdet per utgången av tredje kvartalet uppgick till 207 kronor per aktie, en minskning med fem procent jämfört mot förra kvartalet.

Källa: Kinneviks rapport kvartal 3

den negativa sidan var det framför allt investeringen i Mathem som stod ut med en nedskrivning på värdet om hela 75 procent. Det bokförda värdet för Mathem uppgick till nästan 1,5 miljard kronor motsvarande kvartal förra året, för att nu bokföras till ett värde om 194 miljoner kronor. Även Oda som är verksamma inom samma industri skrevs ner med 50 procent där Kinnevik dessutom gjorde en kompletterande investering på 220 miljoner under kvartalet.

Under tredje kvartalet gick Kinnevik-ägda Budbee ihop med konkurrenten Instabox och skapade tillsammans bolaget Instabee. Värderingen på det nybildade bolaget hamnade på 18 miljarder och Kinnevik har nu gjort 5x på de totala investeringarna i Budbee som skrevs upp med drygt 20 procent i kvartalet.

Vid utgången av kvartalet utgjorde 66 procent av Kinneviks portföljvärde onoterade tillväxtbolag. Majoriteten av dessa investeringar ger en exponering mot dollar och euro. Tack vare kronans försvagning skrev Kinnevik upp den onoterade portföljen med 0,3 miljarder kronor, som annars hade varit ner 1,2 miljarder utan valutamedvinden.

Källa: Kinneviks rapport kvartal 3

Kinnevik anser att den förändrade makrobilden har skapat möjligheter att investera i andra områden och har nu gjort sin första större investering inom miljöteknik. Kinneviks största investering i kvartalet på en halv miljard kronor gjordes i det amerikanska miljöteknikbolaget Solugen. Bolaget är verksamt inom kemikalieindustrin och tillverkar miljövänliga kemikalier, utan fossila bränslen.

Förutom investeringen i Solugen gjordes även en investering på 25 miljoner euro i H2 Green Steel och drygt 100 miljoner kronor i en av Carbon Directs klimatfonder.

Kinnevik har som mål att investera 5 miljarder per år. Med en nettokassa på drygt 12 miljarder kan de hålla nuvarande investeringstakt till slutet av 2024. Förutom den stora nettokassan står högutdelande Tele2 för drygt 20 procent av substansvärdet, och 29 procent av portföljvärdet.

Bredden i Kinneviks portföljbolag kan upplevas som något spretig och man väljer nu att bredda investeringsuniverset ytterligare. Bredden skapar dock en diversifiering, vilket kan tyckas rimligt med tanke på karaktären på investeringar.

Kinnevik-aktien handlas idag strax under 140 kronor vilket innebär att aktien handlas till en rabatt om drygt 30 procent mot det rapporterade substansvärdet. Rabatten kan signalera att marknaden är fortsatt oroad för framtida nedskrivningar och ännu inte övertygad om Kinneviks ökade fokus på privata tillväxtbolag. Det marknadsklimat som nu pressar värderingen i Kinneviks tidigare investeringar, är kanske ett marknadsklimat som i efterhand visar sig ha skapat möjligheter och värden för Kinneviks aktieägare.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -