ECB blir denna veckas huvudnummer

Makroveckan Det är lite mer positiva strömningar på börsen just nu. I veckan väntar bland annat räntebesked från ECB och flera viktiga konjunktursignaler som förhoppningsvis inte sätter käppar i hjulet för den spirande börsoptimismen.

Den svenska börsen fortsätter att sega sig uppåt och steg under förra veckan med 0,9 procent. Den uppgången står sig dock slätt jämfört med S&P500 som steg med 4,7 procent, efter en mycket stark avslutning på veckan. Det var dock en svängig vecka så en viss underliggande osäkerhet finns dock kvar.

Svängigt var det också på räntemarknaden och den amerikanska tioårsräntan avslutade veckan på 4,21 procent efter en ordentlig berg-och-dalbana. Än mer uppseendeväckande var den kraftiga ränteuppgången på korta europeiska räntor. Tvåårsräntan i Tyskland var upp med hela 34 punkter och ligger nu kring 2,18 procent.

Och mot den bakgrunden är det förstås lätt att peka ut torsdagens penningpolitiska besked från ECB som veckans huvudnummer. Företagsrapporterna lär annars fortsätta att dominera nyhetsflödet men får den här veckan betydligt hårdare konkurrens från makronyheterna.

Att ECB höjer sin styrränta med 0,75 procentenheter torde vara hugget i sten. Även om det alltid finns en viss osäkerhet kring hur den centralbanken tänker och agerar. Dessutom lär de flagga för fortsatta räntehöjningar. Ett budskap som blir lite svårt att sälja in när så mycket av den europeiska inflationen beror på orsaker långt utanför centralbankens kontroll.

Viktigt blir också vad de säger kring hur obligationsportföljen kommer att hanteras. Givet en tämligen aggressiv räntestrategi finns förstås risken att ränteskillnaderna mellan länderna inom valutablocket skjuter ytterligare i höjden. En ny eurokris är inte något vi behöver just nu.

Även i övrigt är det en fullmatad makrovecka som inleds med de preliminära inköpschefsindexen för oktober. Här väntas nya, men förhoppningsvis måttliga, nedgångar.

Vi får också en mer genomgripande bild av utvecklingen under det tredje kvartalet när BNP-siffror från bland annat USA, Tyskland och Sverige publiceras.  Troligen lite hyggligt i USA men lite mer deppigt i Europa,

För svenskt vidkommande får vi dessutom en högintressant konjunkturbarometer på torsdag som lär säga en del kring hur årets sista kvartal har inletts.

I övrigt kan konstateras att marknaden gjorde tummen ner för att Xi Jiping fick förnyat mandat och ser ut att tillsätta de flesta poster med trogna bundsförvanter.

Storbritannien ska förhoppningsvis få en ny premiärminister och den förra finansministern Rishi Sunak ser ut att vara favorit. Ett val av honom skulle sannolikt lugna den brittiska marknaden något.  

Måndag

De preliminära inköpschefsindexen för oktober rullas ut. Nya nedgångar väntas och i Europa kan det börja röra sig om riktigt besvärliga nivåer som mer tydligt börjar markera en kommande recession. De amerikanska indexen ser ut att kunna hålla i sig på lite högre nivåer och där är förhoppningen också att pris- och sysselsättningstrycket ska minska.

Tisdag

Tyska IFO-index, som har ett betydligt bredare underlag än inköpschefsindex, lär ge en insikt i hur det tyska näringslivet mår just nu. Vi räknar med bister läsning men hoppas på att det börjat lätta lite på prissidan. Hushållsförtroendet i USA väntas ha sjunkit något i oktobermätningen.

Onsdag

Bank of Canada lämnar penningpolitiskt besked och väntas höja räntan med 50 punkter till 3,75 procent. Den här banken går lite i bräschen bland centralbanker och besked lär därför följas med stort intresse. Lite försiktigare signaler kanske?

Torsdag

Högintressant konjunkturbarometer från Konjunkturinstitutet. Barometerindikatorn lär nog ha dämpats något men det finns delar i näringslivet som fortsätter att gå bra och frågan är om hushållen kan bli så mycket deppigare. Men huvudnumret är förstås räntebeskedet från ECB som vänta höja räntan med 75 punkter och flagga för fortsatta räntehöjningar. Ett svårsmält budskap för både hushålls och företag. Dessutom lär vi få vissa besked kring hur de gör med obligationsportföljen. Viktigt för att inte ränteskillnaderna mellan länderna i valutablocket inte skenar iväg. BNP-siffror från USA väntas visa på motståndskraft.

Fredag

Preliminära svenska BNP-siffror för årets tredje kvartal samt detaljhandelssiffror för september. Vi tror att det tyvärr kommer att vara minussiffror på bägge serierna. Konjunkturbarometer för EMU-området och det behöver väl knappast tilläggas att det troligen rör sig om en fortsatt nedgång.   

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -