Lärdomarna från de långsiktiga

Kommentar Kapitalförvaltaren Ruane, Cunnif & Goldfard med sin prisbelönta flaggskeppsfond Sequoia har haft ett utmanande år. Årets avkastning är ett skräckexempel på hur den enkla teorin om långsiktighet kan vara betydligt mer utmanande i praktiken, även för de så kallade proffsen.

Fonden Sequoia har en lång historia. När Warren Buffett i början på 70-talet beslutade sig för att sluta som fondförvaltare och istället grunda Berkshire Hathaway fick hans dåvarande kunder två alternativ; antingen få fondens aktier utskiftade eller växla in fondandelarna mot likvida medel. För de kunder som fortsatt ville investera i en fond, rekommenderade Buffett sina tidigare kunder att köpa fonden Sequoia som då nyligen hade startats av Bill Ruane.

Bill Ruane

Efter att ha tjänstgjort som elingenjör under andra världskriget började Bill Ruane studera på Harvard Business School. Under åren på Harvard fick han upp ögonen för investeringar och inspirerades mycket av den då redan kända investeraren Benjamin Graham.

Lyssna på artikeln inläst här

Bill Ruane började sedan sin karriär på den amerikanska fondkommissionären Kidder, Peabody & CO. Samtidigt som han arbetade gick han Benjamin Grahams investeringskurser på Columbia University och det var där han träffade och bekantade sig med Warren Buffett. Kommande tjugo åren hade Ruane och Buffett kontakt och under samma period lyckades Ruane leverera goda resultat hos Kidde, Peabody & CO. Efter tjugo år av bra resultat beslutade Ruane tillsammans med sin dåvarande kollega Rick Cuniff att lansera den egna fonden Sequoia.

När fonden Sequoia grundades i början på 70-talet var investeringsfilosofin inspirerad av Buffett. De kommande tio åren var väldigt lyckosamma för fonden och de ägde bolag som Harley Davidson, Kraft och Johnson & Johnson.

Ruanes hade fyra investeringsprinciper som han hade lärt sig genom åren på Kidder, Peabody & Co. som också satte grunden för Sequoias investeringsfilosofi.

1. Använd aldrig belåning när du köper aktier: Är du belånad tar du irrationella beslut.

2. Följ inte momentum: Var uppmärksam när du ser att marknaden agerar dramatiskt åt något håll. När marknaden agerar dramatiskt är det ofta en konsekvens av att investerarna är för giriga eller agerar i panik.

3. Ignorera marknadsprognoser: Ingen kan se in i framtiden och veta vart marknaden ska gå. Fokusera istället på att hitta kvalitativa bolag till rimliga värderingar.

4. Håll dig koncentrerad: Försök lära dig ett färre antal bolag väldigt bra. Genom att göra det skapar du ett informationsövertag på marknaden.

Under IT-bubblan hade fonden sin första stora motgång och hade svårt att leverera mot index. Fonden blev då hårt kritiserad och några av de större innehaven var under denna period Berskshire, Progressive och Fifth Third Bancorp. Fonden hävdade då att det var en naturlig del av att vara en långsiktig investerare och att de under vissa perioder kommer att ha svårt att slå sitt jämförelseindex S&P 500.

John Harris som idag är en av förvaltarna på fonden var förra året med i podcasten ”Invest Like The Best” för att prata om fondens investeringsstrategi. Även om fonden i år har haft ett tufft år sett till avkastning finns det tänkvärda idéer från John Harris om hur han ser på investeringar.

John Harris

Marknaden undervärderar långsiktig tillväxtpotential

Det är väldigt svårt att se in i framtiden och desto längre fram i du försöker se, desto svårare blir det. Han menar att det finns en naturlig, mänsklig faktor som gör att många investerare tar basala genvägar för att simplifiera en extremt komplex bild. Ett typiskt exempel är att förmoda en nedåtgående tillväxt. Om bolaget växer 15 procent idag, görs ett enkelt antagande om en tillväxt på 14 procent nästa år för att sedan anta en fortsatt avtagande tillväxt. Gör du tillräckligt mycket hemläxa och förstår en affärsmodell tillräckligt bra, kommer du några gånger ha tillräckligt mycket självförtroende att förstå att tillväxten faktiskt inte är avtagande. Vissa verksamheter kommer till och med att accelerera sin tillväxt, vilket han menar är svårt rent mentalt att förstå för människan.

Marknaden underskattar hur kvalitet reducerar investeringsrisken

Genom att bara titta på siffror kan två bolag se väldigt lika ut. Kvaliteten i bolaget syns dock inte i siffrorna utan ledningen och kulturen på bolaget är avgörande för den framtida utvecklingen. Eftersom tio år är väldigt lång tid kommer det garanterat överraskningar under tiden. Investerar du i bolag med rätt kultur och rätt personer tenderar dock överraskningarna att vara på positiva sidan, och tvärtom för fel typ av bolag.

Tillväxt och kvalitet reducerar återinvesteringsrisken

Att ha rätt är väldigt svårt och enligt Harris blir det allt svårare. Varje gång du säljer en aktie ställs du inför ett nytt läge där du behöver hitta en ny investering och risken för att ha fel ökar. Ett sätt att minimera risken för att ha fel är att fokusera på de enklare frågorna du som investerare behöver besvara. Genom att äga bolag med bra ledningar, långsiktiga tillväxtmöjligheter och dominanta marknadspositioner minimerar du antalet svåra frågor och kan vara trygg i att ledningen tar rätt beslut.

Den som investerade 10 000 dollar i fonden vid start har idag nästan 5,4 miljoner dollar. Om man vid samma period investerade 10 000 dollar i S&P 500 hade det totala värdet varit drygt 2 miljoner dollar. Aktier som genererat bra avkastning i fonden under långa perioder är TJX, Fastinal och Alphabet. 

Olika strategier tenderar att fungera i olika marknader och vilken mätperiod du bestämmer dig för kan ge väldigt olika utslag på avkastningen. Ett år som detta börsår kan vi konstatera att det inte varit enkelt att vara koncentrerad eller långsiktig vilket syns i Sequoias prestation. Fondens avkastning i år summeras till -36 procent, samtidigt som S&P 500 är ner -23 procent på året.

Att förhålla sig till välkända investerares investeringsfilosofier är självklart svårt. Många av deras tankar och idéer är dock relativt enkla att förstå när du tittar i backspegeln och kan på så sätt vara bra inspiration för framtida investeringar.  

Olika strategier tenderar att fungera i olika marknader och vilken mätperiod du bestämmer dig för kan ge väldigt olika utslag på avkastningen. Ett år som detta börsår kan vi konstatera att det inte varit enkelt att vara koncentrerad eller långsiktig.

Fondens största innehav - 30 september 2022
UnitedHealth Group 8,10%
Liberty Media 7,40%
Alphabet 6,60%
Charles Swab 6,60%
Intercontinental Exchange 5,70%
Constellation Software 5,40%
Elevance Health 5,20%
Universal Music Group 5,20%
Carmax 5,20%
Meta Plattforms  5,10%
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -