Trelleborg: Mer kräm kvar i aktien?

Rapportkommentar Industribolaget Trelleborg gör nya rekordresultat och omvandlingen av bolaget är lyckad. Aktien tillhör vinnarna i sektorn i år, men frågan är om det är rätt häst att satsa på framåt också.

Ytterligare ett starkt kvartal. Det är Trelleborgs egen rubrik på det tredje kvartalet och skåningarna far inte med osanning. Rekordförsäljning för ett enskilt kvartal och det bästa tredje kvartalet i bolagets historia mätt som resultat och rörelsemarginal.

En försäljningsökning på 28 procent, låt vara valutadopad, en rörelsevinst som ökar med 34 procent och en rörelsemarginal på 17 procent andas inte direkt lågkonjunktur. Att kvartalet skulle vara starkt hade analytikerna visserligen räknat med, men såväl omsättning som rörelsevinst var 7 procent högre än väntat.

Återhämtningen i flygindustrin slår igenom tydligt hos Trelleborg och även fordon bidrar starkt. Men precis som vi hört hos andra industribolag tidigare under rapportperioden så är byggsidan i Europa en svagare punkt. Trelleborg är också försiktiga kring innevarande kvartal som man tror bjuder på ”något lägre” efterfrågan.

Det påminner inte så lite om situationen i andra stora verkstadsbolag, det vill säga kanonsiffror för det gångna kvartalet men några segment som visar tecken på att vika och en företagsledning som planerar för att en bredare nedgång kan stå för dörren.

Vad som skiljer Trelleborg från branschkamraterna är att aktien knappt har backat i år och att kursen därför står ganska nära rekordnivåer fortfarande.

En förklaring till aktiens motståndskraft, utöver de solida resultaten och ett pågående aktieåterköpsprogram, hittar man i den vältajmade försäljningen av affärsområdet Wheel Systems i mars till japanska Yokohama Rubber. En affär som ger Trelleborg 22 friska miljarder och en reavinst på 6 miljarder när affären slutförs inom de närmaste månaderna.

Ett mer lönsamt och mindre cykliskt Trelleborg med en förstärkt hållbarhetsprofil lyftes fram av bolaget som argument för försäljningen av det lantbrukstunga området. Vd Peter Nilsson uttryckte också en tydlig ambition i samband med försäljningen att växla upp inom närliggande områden till den kvarvarande portföljen.

Redan i augusti kom ett bevis på att Trelleborgchefen menade allvar. Då köptes det USA-baserade företaget Minnesota Rubber & Plastics för motsvarande 8,6 miljarder kronor. Bolaget finns inom snabbväxande nischer som medicinsk utrustning, vattenhantering och livsmedel och tanken är att det ska ge affärsområdet Sealing Solutions en lika vass position i Nordamerika som man har i Europa idag. Även den här affären väntar på att bli slutförd inom kort.

Med de nya storaffärerna och med tidigare uppstädningar i produktportföljen är strukturen i Trelleborg betydligt mer renodlad än historiskt. Koncernen består nu av två affärsområden: Industrial Solutions och Sealing Solutions där den senare är lönsamhetsstjärnan med en rörelsemarginal senaste 12 månaderna på 23 procent.

Industrial Solutions behöver inte heller skämmas för sig med en marginal på 14 procent senaste 12-månadersperioden.

Sammantaget ger det en rörelsemarginal på 17 procent för koncernens kvarvarande verksamhet under samma period, samma nivå som man nådde i tredje kvartalet. Det är historiskt höga nivåer med Trelle-mått och en avspegling av den städade portföljen, bra efterfrågan och valutamedvinden.

Analytikerna som följer bolaget räknade inför rapporten med en viss nedgång i marginalen nästa år och sedan återhämtning igen 2024.

  2021A 2022E 2023E 2024E
Omsättning, Mkr 23789 28323 29003 30095
Rörelsemarginal (just) % 16,4% 17,0% 15,9% 16,6%
Vinst/aktie, sek 13,7 n/m 14,4 15,8
Utdelning/aktie, sek 5,5 6,0 6,5 6,8
Källa: Infront        

 

Årets rapporterade vinst per aktie kommer att bli artificiellt hög till följd av den förväntade Wheels-vinsten men blickar man på prognoserna för 2023 och 2024 ligger p/e-talet på 16 respektive 15. Trelleborgs förvandlingsnummer till ett stabilare och mer höglönsamt bolag samt det faktum att man går in i en eventuell lågkonjunktur med solid balansräkning, till skillnad mot under finanskrisen, motiverar en högre multipel än historiskt anser vi.

Samtidigt innebär kursfallen i övrig verkstad att man som omväxling kan köpa flera andra kvalitetsbolag till lägre multiplar än Trelleborg. Vi har inga problem att köpa värderingen i Trelleborg men ser inte någon stor potential för ytterligare lyft.

Då köper vi i nuläget hellre aktier i Volvo med p/e-tal under 10 eller Sandvik kring 13. Där finns förhoppningsvis multipelexpansionen framför oss och inte bakom oss.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -