Strålkastarljuset mot Federal Reserve

Makroveckan Förra veckan var det rusning på världens börser och oktober blir av allt att döma en mycket stark börsmånad. I veckan väntar tunga räntebesked och konjunktursiffror som lär sätta tonen för börs- och ränteutveckling framöver.

Det var bra fart på många av världens börser under förra veckan med den kinesiska börsen som det stora undantaget: Osäkerheten kring Kina har vuxit sedan Xi Jiping fick fortsatt förtroende och dessutom fortsätter konjunkturen att försvagas.

Den svenska börsen var upp med hela 4,6 procent under veckan som gick. S&P500 var +4,0 procent och Stoxx600 steg med 3,7 procent. Så oktober har blivit en stekhet börsmånad och frågan är väl bara om det är en mer rejäl vändning eller ett ”björnrally” liknande det vis såg i somras.

Drivkrafterna bakom omsvängningen på börsen är många men en faktor som väger tungt är en ökad tro på att centralbankerna börjar närma sig slutet på räntehöjningscykeln. Att Bank of Canada nöjde sig med en mindre räntehöjning bidrog till detta liksom att man kunde skönja ett lite mjukare budskap från ECB i samband med förra veckan räntehöjning med 75 punkter.

Det här är viktiga signaler inför den här veckans penningpolitiska besked från den amerikanska centralbanken. Inför detta har de amerikanska räntorna krupit ner en bit och dollarn försvagats så på marknaden går man i alla fall och hoppas på att Federal Reserve har mjuknat lite grann. Federal Reserves besked kommer på onsdagskvällen och det är väntat att banken höjer med 75 punkter även denna gång men förhoppningen är att Fed-chefen Jerome Powell ska antyda lite mer återhållsamma räntehöjningar framöver i samband med den efterföljande presskonferensen. Det är blir en mycket viktig signal inför den fortsatta börsresan.

Till det positiva som drivit upp riskaptiten hör också att Storbritannien har fått en ny, och mer återhållsam, regering på plats och att gas- och elpriserna i Europa fortsätter att falla brant.

Räntebesked kommer även från Norges bank och Bank of England på torsdag och förhoppningar finns om att även dessa centralbanker ska gå lite försiktigare fram.

Åt det negativa hållet drar att konjunkturpilarna fortsätter att peka neråt. Visserligen positivt ur centralbankernas perspektiv men samtidigt viktigt att de inte dyker allt för djupt. Än så länge kan man hävda att det trots allt rör sig om någon form av mjuklandning. Inköpscheferna ska ut nu i veckan och förhoppningsvis bekräfta den bilden men vi på Placera vidhåller att djupet på konjunktursvackan fortfarande är högst osäkert.

Viktigt för börshumöret och förväntningarna på den amerikanska centralbankens framtida agerande blir också fredagens amerikanska arbetsmarknadssiffror. Här hoppas de flesta på att vi ska börja se en viss avmattning, vilket också är den amerikanska centralbankens mål.    

 

Måndag

Veckan rivstartar med inflationssiffror för EMU-området. Efter att fredagens tyska inflationssiffror visade sig vara överraskande höga har nog marknaden laddat för att även inflationssiffrorna för hela EMU-området fortsätter att röra sig uppåt. Så konsensusprognosen ljuger nog lite grann den här gången.

Tisdag

Danmark håller nyval. Australien lämnar räntebesked och väntas höja räntan lite mer försiktigt den här gången. I så fall en positiv signal för marknaden. Det svenska inköpschefsindexet högintressant men vi räknar med att det droppar ner ytterligare en bit trots att barometersiffrorna var hyggliga. Viktigt att hålla koll på inför onsdagens amerikanska räntebesked är antal lediga platser (JOLTS) och inköpschefsindexet för industrin. Välkommet med lite lägre tryck på arbetsmarknaden.

Onsdag

Full fokus på den amerikanska centralbankens penningpolitiska besked. En ny höjning med 0,75 procentenheter tycks vara gjuten i betong men alla antydningar om att banken börjar närma sig räntetoppen och trappa ner takten i kommande räntehöjningar lär tas emot positivt av marknaden. Så bäst att lyssna på den efterföljande presskonferensen.

Torsdag

Dags för inköpscheferna i tjänstesektorn att visa konjunkturkorten. Norges bank och Bank of England lämnar penningpolitiska besked. Norges bank väntas nöja sig med en höjning på 25 punkter men lite mer osäkert vad Bank of England kommer att leverera. Ett lite lugnare politiskt klimat utan ofinansierade skattesänkningar kan bidra till at även den här banken stannar vid en höjning med 25 punkter.

Fredag

Veckan avslutas med de amerikanska sysselsättningssiffrorna för oktober. Förhoppningen är en lite lugnare sysselsättningsutveckling och lägre löneutveckling. Överraskande starka arbetsmarknadssiffror skulle kunna ge en sur avslutning på veckan. Lite beroende på vad Federal Reserve gav för besked på onsdagen.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -