Mörkare tider för industrin

Makro Den svenska industrin fortsätter att tappa fart. I oktober föll inköpschefsindexet för industrin till låga 46,8 när det framför allt är orderingången som sviker.

Det svenska inköpschefsindexet för industrin föll ytterligare i oktobermätningen. Indexet sjönk från 48,9 i september till 46,8 i oktober. Därmed ligger indexet fortsatt klart under den 50-nivå som, enligt tumregeln, markerar gränsen mellan tillväxt och nedgång. Industriindexet ligger nu på ungefär samma nivå som i slutet av 2019.

Orderingången fortsätter att tappa fart -även om ett delindex på 43,3 ligger på ungefär samma nivå som föregående månad. Det är framför allt hemmamarknaden som sviker med ett index på 38,2 även om också indexet för exportorderingången ligger på låga 45,2. Nu reagerar företagen också genom att dra ner produktionen en aning då indexet för produktion halkar ner under 50-strecket med ett värde på 46,8. Det är första gången sedan Covid-utbrottet som företagen rapporterar om minskad produktion.

Ljuspunkten i oktobermätningen är att företagen fortsätter att nyanställa. Om än i mindre omfattning än tidigare.

Dessutom sjunker indexet för insats- och råvarupriser en aning även om ett index på höga 69,0 knappast kan betecknas som något glädjebesked. Att leveranstiderna sjunker talar ändå för att problemen med leveranskedjorna och bristen på komponenter lättat ytterligare och möjligen kan detta komma att bidra till att även insatsvarupriserna sjunker framöver.

Industriföretagen har dock inte kastat in handduken ännu och planen är fortsatt att produktionen ska upp under det kommande halvåret. Så en viss tillförsikt finns trots allt kvar inom industrin. *

Sammantaget målar ändå inköpschefsindexet upp en mörkare bild av läget i industrin än förra veckans konjunkturbarometer från Konjunkturinstitutet. Det mesta tyder på att industrin är på väg ner i en lite djupare svacka även om nivån på indexet fortsatt indikerar att en regelrätt recession kan undvikas. Det krävs dock att vi får se en stabilisering eller mindre uppgång i indexet under de kommande månaderna. Tyvärr är det ganska lite som i dagsläget tala för ett sådant scenario. Inte minst mot bakgrund av att sjunka inköpschefsindex i industrin numera är ett närmast globalt fenomen.

På tisdagseftermiddagen kommer det viktig amerikanska industriindexet och här väntas ett index på 50,0.  

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -