Tänk på det här när du väljer fonder

ANNONS Hur väljer du vem som förvaltar dina pengar? Att satsa på ett bolag som har fonder med aktiv förvaltning till ett lågt pris kan vara klokt. Per Wiklund på AMF förklarar hur du kan tänka när du ska välja fonder.

Att välja fonder kan vara svårt. Utbudet är enormt och det är många faktorer att ta hänsyn till.

–Ett sätt att göra det enklare är att begränsa urvalet och välja fonder från bolag du tycker är bra och är trygg med, säger Per Wiklund.

Per Wiklund pekar på några saker som utmärker en bra kapitalförvaltare:

• En tydlig investeringsfilosofi   

• Erfarna, kunniga förvaltare som kan fatta beslut efter eget huvud 

• Låga avgifter

Läs hur Björn Lind, förvaltare av AMF Aktiefond Global, tänker kring fondsparande just nu

Aktiv förvaltning innebär självständiga beslut

Grunden för all kapitalförvaltning ligger i investeringsfilosofin.

–Även om alla har som mål att skapa avkastning så spelar det stor roll vilka val man gör längs vägen. Förvaltningen kan till exempel vara mer eller mindre långsiktig, eller mer eller mindre aktiv. Alla våra fonder är aktivt förvaltade och passar ett långsiktigt sparande, säger Per Wiklund.

Aktiv förvaltning innebär bland annat att förvaltarna tar självständiga beslut utifrån sina egna analyser och marknadsläget. För AMF är även långsiktighet och ansvarsfulla investeringar centralt.

– Kunniga och erfarna personer bakom spakarna, som jobbar i tajta team och vågar fatta långsiktiga beslut är grunden i vår förvaltning. Nu när det är volatilt i omvärlden är det extra viktigt att kunna agera, säger Per Wiklund.

Välj låga avgifter

Aktivt förvaltade fonder är ofta dyra. Om du sparar långsiktigt kan höga avgifter minska ditt kapital avsevärt. AMFs fonder har låga avgifter trots att de är aktivt förvaltade¹.

– Aktiv förvaltning ska vara billigt. Det enda du vet om en dyr fond är att den är just dyr. Ett gott råd är därför att alltid välja fonder med låga avgifter, avslutar Per Wiklund.

Aktiv förvaltning till en låg avgift

AMFs fonder kan väljas för eget fondsparande, premiepension och tjänstepension. Alla fonder är aktivt förvaltade, väl anpassade för långsiktigt sparande och har låga avgifter.

Riskinformation om fondsparande

Informationen ovan är inte ett personligt investeringsråd eller rekommendation. Informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Fondandelar kan både öka och minska i värde. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. 

Informationsbroschyr och faktablad.

¹ Alla fonder förvaltas av AMF Fonder AB

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -