Viktiga besked väntar ikväll

Makro Federal Reserve väntas höja räntan med 0,75 procentenheter i samband med onsdagskvällens penningpolitiska besked. Osäkerheten kring vad de säger om den framtida räntesättningen är dock osedvanligt stor.

I kväll smäller det återigen till när den amerikanska centralbanken lämnar räntebesked. En stor majoritet av analytikerkåren räknar med att Federal Reserve återigen höjer räntan med 75 punkter, till ett spann på 3,75 – 4,00 procent. Så en sådan höjning borde inte utlösa några konvulsioner på finansmarknaden även om osvuret alltid är bäst. Mycket av reaktioner hänger dock på vad Fed-chefen Jerome Powell säger på den efterföljande presskonferensen eftersom de enskilda ledamöterna i den räntesättande kommittén den här gången inte lämnar några prognoser.

Det tidigare budskapet från banken har varit att man är beredda på att acceptera en period av svag ekonomisk tillväxt för att få ner inflationen till mer rimliga nivåer. I oktober låg den breda inflationen, KPI, kvar på 8,2 procent men det finns små tecken på att den är på väg att dämpas. Däremot tog kärninflationen, där man räknar av volatila livsmedels- och energipriser ett nytt skutt uppåt och landade 6,7 procent. Så det är en lång väg att vandra för Federal Reserve och en del utomstående bedömare hänvisa till historien och hävdar att bankens styrränta måste upp på minst lika höga nivåer som kärninflationen innan det är dags att sätta stopp för räntehöjningarna. Riktigt så dramatiskt tror inte vi på Placera att det kommer att behöva bli den här gången.

Ränteförväntningarna på marknaden, som de ser ut enligt Fed fund futures, pekar istället mot att en ytterligare höjning är aktuell i år , efter dagens höjning, för att följas av ytterligare några i inledningen av 2023. Styrräntan väntas toppa någonstans kring 4,75 procent, enligt dessa.

Indikatorer som inköpschefsindex visar visserligen att Fed kan bli sannspådda på punkten att den ekonomiska tillväxten blir vagare än normalt men tillväxten i USA har ändå varit förvånande robust enligt hårda data. Så mycket beror på var Fed väljer att lägga sin analytiska tyngdpunkt.

Ett ytterligare besked var att vill se en något svagare arbetsmarknad för att hålla nere lönetrycket. Här går statistiken emot banken och tisdagens JOLT-siffror över antalet lediga jobb tog ett överraskande steg uppåt. Så arbetsmarknaden förblir stark och ett sätt att belysa det på är att det går runt 1,7 lediga jobb på varje arbetslös amerikan. Så lite oberoende av vad Powell väljer att säga idag blir fredagens amerikanska sysselsättningssiffror för oktober mycket viktig information kring vad man ska tro om räntesättningen på nästa penningpolitiska möte i december.

Så vi ser fram mot ett högst intressant penningpolitiskt besked från Federal Reserve ikväll. Samtidigt är det osedvanligt svårt att ha någon åsikt om av Federal Reserve kommar att leverera. Ett dilemma som vi på Placera nog delar med en överväldigande majoritet av analytikerkåren.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -