Fortsatta räntehöjningar från FED

Makro Federal Reserve levererade en ny trippelhöjning men flaggade för att det kan bli tal om mindre räntehöjningar framöver. Däremot tyder det mesta på att banken ännu har långt kvar innan det är slut på åtstramningarna.

Den amerikanska centralbanken höjde som väntat sin styrränta med 0,75 procentenheter i samband med onsdagskvällens penningpolitiska besked. Samtidigt flaggade man för att kommande räntehöjningar skulle kunna bli något mindre till storleken. Ett besked som initialt togs emot positivt på marknaden.

Börsglädje blev dock kortvarig då Fed-chefen Jerome Powell på den efterföljande presskonferens tydliggjorde att räntan troligtvis skulle behöva höjas till högre nivåer än man trodde i september för att stävja inflationen. Dessutom med tillägget att det var alldeles för tidigt att börja spekulera kring en eventuell paus i åtstramningarna. Banken har fortfarande en bit kvar på räntehöjartåget innan penningpolitiken blivit tillräckligt åtstramande var också ett klart besked från Powells sida.

De beskeden fick börsen på fall, räntorna att stiga och dollarn att stärkas när förväntningarna på kommande räntehöjningar skruvades upp.

Powell betonade också att det är inkommande data som kommer att styra behovet av kommande räntehöjningar och dessutom hur länge räntenivån kommer att behöva vara uppdriven. Vi på Placera tolkar det som att det framför allt är den amerikanska arbetsmarknaden som behöver svalna av rejält innan det kan bli är dags att föra en lugnare penningpolitik. Och givet att arbetsmarknaden i utgångsläget är fortsatt urstark kan det dröja.

Vi får se vad fredagens amerikanska arbetsmarknadssiffror för oktober landar på. Liksom de inflationssiffror för oktober som kommer inom en snar framtid.

Federal Reserves budskap har tolkats som hökaktigt på marknaden och det är framför allt beskedet att den åtstramande penningpolitiken kan ligga kvar under en längre tid än man tidigare trott som dämpat humöret.

Nu dröjer nästa penningpolitiska besked till den 14 december. Då ska även nya prognoser presenteras. Fram till dess är det inkommande makrodata som kommer att styra det mesta av ränte- och därmed också börshumöret.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -