USA-inflationen i veckans fokus

Makroveckan Den svenska börsen fortsatte uppåt under veckan som gick medan det var surare i USA inför och efter Federal Reserves färska räntebesked. I veckan som kommer är det amerikanskt mellanårsval och amerikanska inflationssiffror som lär sätta agendan.

Efter en stark avslutning lyckades den svenska börsen stiga med 1,0 procent under veckan som gick och Stoxx600 steg med 1,5 procent. I USA var det däremot dystrare miner och S&P500 backade med 3,3 procent, trots en stark avslutning på veckan.

Ett starkt bidragande skäl till oro på den amerikanska finansmarknaden var att räntorna har rört sig uppåt efter det penningpolitiska beskedet från Federal Reserve. Visserligen flaggade banken för att det kan bli tal om mindre räntehöjningar på nästkommande möten men samtidigt indikerade man att räntetoppen kan bli högre än banken tidigare trott. Den amerikanska tvåårsräntan steg med 22 punkter och tioårsräntan med 15 punkter. Räntekurvan är därmed kraftigt inverterad med en tvåårsränta på 4,66 procent och en tioårsränta på 4,15 procent. Ett möjligt tecken på en kommande recession och att Federal Reserve kommer att bromsa för hårt.

Räntemarknad och börs lyckades dock skaka av sig fredagens amerikanska arbetsmarknadssiffror där sysselsättningsutvecklingen var starkare än väntat (enligt företagsundersökningen) men arbetslösheten samtidigt steg (enligt hushållsundersökningen).

Oljepriset har återigen börjat röra sig uppåt och ett fat Brentolja kostar nu kring 97 dollar per fat.

I veckan lär det bli en hel del fokus på politik med amerikanskt mellanårsval och en färsk budget från den nya svenska regeringen. Även klimatmötet i Egypten faller under den kategorin.

Huvudfokus är förstås det amerikanska mellanårsvalet och just nu ser det ut som att Republikanerna kommer att ta över makten både i representanthuset och kongressen. En splittrad maktfördelning mellan presidenten och kongressen har historiskt sett sagts vara positivt för börsen men den här gången är det mer osäkert i och med de stora konflikterna i amerikansk politik. Risken är väl att det bli alldeles för lite som kan genomföras. Valet sker på tisdag men ett slutgiltigt resultat kan dröja eftersom det är mycket jämnt i några nyckelstater.

Den nya, svenska regeringen ska presentera sin första budget på tisdag. Det mesta tyder på att det blir en försiktig budget när inflationstrycket är högt och den brittiska utvecklingen skrämmer. Risken för regeringen är att det leder till en ordentlig svekdebatt så något äss ur rockärmen de kanske plockar fram.

I övrigt är den stora makrobegivenheten de amerikanska inflationssiffrorna för oktober som publiceras på torsdag. Då kan det bli stora marknadsreaktioner lite beroende på hur inflationssiffrorna faller ut. Väntat är att den breda inflationen ska sjunka något medan kärninflationen håller sig uppe på en mycket obekväm nivå, ur Federal Reserves perspektiv. Förhoppningen är förstås att kärninflationen ska börja leta sig neråt.

Måndag

Under natten mot måndag har det kommit svaga utrikeshandelssiffror från Kina. Exporten backade med 0,3 och importen med 0,7 procent i oktober. Investerarförtroendet i EMU-området väntas ha stigit något under senare tid men det sker i så fall från mycket låga nivåer.

Tisdag

Det mesta lär handla om det amerikanska mellanårsvalet och just nu ser det ut som att Republikanerna har lite medvind. Håller det i sig kan det bli några tuffa år för Biden men osäkert om det påverkar marknaden negativt. Mäklarstatistik publicerar nya siffror över prisutvecklingen på den svenska bostadsmarknaden och det mesta pekar mot fortsatta nedgångar. Den nya regeringen presenterar sin första budget och det verkar som att man valt en ganska försiktig strategi utan större utsvävningar.

Onsdag

Inflationen i Kina väntas ha dämpats i oktober. Svenska siffror över industriproduktion och orderingång, Risken är att orderingången fortsätter att falla efter svaga indikatorer.

Torsdag

Inflationssiffror från Norge och Danmark och vi gissar på att de är fortsatt upp men lite lägre energipriser kan dämpa utvecklingen. I USA väntas den breda inflationen (KPI) fortsätta nedåt medan kärninflationen ska ligga kvar på en hög nivå. Alla eventuella överraskningar åt ettdera hållet lär påverka humöret på finansmarknaden. En nedgång i kärninflationen ka utlösa ett lite börsrally.

Fredag

BNP-siffror från Storbritannien som väntas visa att premiärminister Sunak har en rejäl uppförsbacke att hantera i brittisk ekonomi. Det kan bidra till nytt nedåttryck på pundet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -