Nu väcks det nya förhoppningar

Makrokommentar Lägre amerikansk inflation i oktober fick börsen att vända upp, dollarn att rasa och tryckte ner marknadsräntorna rejält. Förhoppningen är att en numera sjunkande inflationstrend ska bidra till att den amerikanska centralbanken kan gå försiktigare fram.

De amerikanska inflationssiffrorna för oktober togs emot med stor lättnad på finansmarknaden. Den breda inflationen, mätt som KPI, steg visserligen med 7,7 procent i oktober, vilket är klart över Federal Reserves mål på 2 procent, men nu pekar inflationskurvan nedåt och utfallet hamnade även klart under analytikerna prognos på 8,0 procent.

Än viktigare var att kärninflationen, där volatila energi- och livsmedelspriser räknas av, dämpades till 6,3 procent. En rejäl nedgång från förra månadens 6,7 procent. Dessutom en bra bit under konsensusprognosen på 6,6 procent.

Inflationsutfallen väcker förstås förhoppningar om att Federal Reserve kan uppfylla sitt löfte om lite försiktigare räntehöjningar framöver men också att den slutliga räntetoppen kan bli något lägre än nivåerna som banken flaggade för i samband med det förra penningpolitiska beskedet.

Så det är klart att marknaden tar ett glädjeskutt på inflationsutfallen, även om det fortsatt är en lång väg att vandra innan Federal Reserve har fått ner inflationen till mer rimliga nivåer. Nu kan dock banken, med viss rätt, hävda att de kraftiga räntehöjningar som genomförts under 2022 börjar få effekt. Och förhoppningen är förstås att även inflationsförväntningarna ska dämpas en del.

Det som ändå kan oroa är att inflationsuppgången är fortsatt bredbaserad och att de flesta varugrupper ändå har fortsatt att stiga mellan september och oktober. Priserna steg trots allt med 0,4 procent mellan september och oktober. Prisnedgångar har däremot skett på hushållsgas, begagnade bilar och en del varor. Däremot fortsätter priset för exempelvis boende (shelter) att stiga i en oroväckande snabb takt.    

Sammantaget betyder detta att inflationen kan bita sig kvar på en obekvämt hög nivå under en lägre tid även om trenden skulle rör sig åt rätt håll. Så fortfarande är det press på Federal Reserve att leverera nya räntehöjningar, även om de kan sänka takten med hänvisning till att inflationen nu rör sig åt rätt håll.

marknaden är den initiala reaktionen en rejäl börsvändning, svagare dollar och sjunkande räntor. Den viktiga amerikanska tioårsräntan ligger nu återigen under 4 procent.

I Norge och Danmark var däremot inflationen högre än väntat i oktober. I Norge steg kärninflationen (KPI-ATE) till 5,9 procent i årstakt. Det var en bra bit över Norges banks prognos på 5,0 procent. Så av allt att döma väntar nya åtstramningar från bankens sida framöver och förra veckans räntehöjning med måttliga 0,25 procentenheter framstår i sammanhanget som alltför blygsam. Den breda inflationen, KPI, steg till 6,5 procent.

I Danmark steg KPI-inflationen till 10,1 procent. Den danska centralbanksräntan är däremot mer eller mindre låst till ECB-räntan via den fasta växelkursen mot euron.

Så det är med spänning vi ser fram mot nästa veckas svenska inflationssiffror.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -