Blacklines stabilitet imponerar

Kommentar Det amerikanska Saas-bolaget Blackline visar sig motståndskraftigt i en annars turbulent miljö. Bredden i produktportföljen skapar förutsättningar att fortsätta öka försäljningen när världens företag blir allt mer kostnadsmedvetna.

Blackline erbjuder lösningar som riktar sig till kundernas ekonomi- och finansavdelningar. Produkten möjliggör för kunderna att få bättre kontroll, automatisera och effektivisera interna processer. Bolaget har direktförsäljning men kan även integreras med de flesta plattformar inom området. Exempel på plattformar är Microsoft Dynamics, Oracle och SAP.

I tredje kvartalet summerades intäkterna till 134 miljoner dollar vilket innebär en tillväxt om 23 procent och var i linje med analytikernas förväntningar. Den justerade vinsten per aktie landade på 0,21 amerikanska dollar och slog analytikernas förväntningar som låg på en justerad vinst per aktie om 0,09 dollar.

Storleken på genomsnittsaffären fortsätter att öka samtidigt som de adderar allt fler kunder som generar mer än en miljon dollar i ARR (Årlig återkommande intäkt). Per utgången av tredje kvartalet hade Blackline 40 kunder som genererar mer än en miljon dollar ARR vilket var en ökning med 58 procent på årsbasis.

Blackline ser nu längre försäljningsprocesser än tidigare samtidigt som efterfrågan ökar på produkterna inom effektivisering och automatisering. Efterfrågan syns främst inom produkter som hjälper Blacklines kunder att få en bättre förståelse för hur de kan optimera rörelsekapitalet och förbättra kassaflödet.

Framförallt är det Asien som står för tillväxten i kvartalet medan EMEA (Europa, Mellanöster och Afrika) var något svagare. Den svaga utvecklingen i EMEA förklaras främst av ett svagare makro-klimat och ett säsongsmässigt svagt kvartal för samarbetet med SAP som står för en fjärdedel av de totala intäkterna. I bolagets telefonkonferens för tredje kvartalet säger Blacklines VD Marc Huffman att de förväntar sig en högre aktivitet från partnerskapet med SAP i fjärde kvartalet. Förutom tidigare partnerskap har Blackline nyligen även tecknat ett globalt avtal med Accenture som nu kan erbjuda deras produktportölj.

Blackline kursgraf tre år

Blacklines aktie har precis som många andra högt värderade SaaS-bolag haft negativ utveckling på året. Sedan årsskiftet är aktien ner cirka 35 procent och noterar en nedgång om drygt 60 procent sedan toppen i början på år 2021. De dagar då riskviljan på börserna kommit tillbaka har aktien belönats med stora uppgångar och det är uppenbart sentimentet har en stor inverkan på aktiens utveckling. Efter årets nedgång har värderingen kommit ner något och aktien handlas på en EV/Sales-multipel om 8 på innevarande år vilket får anses relativt högt.

 

22e

23e

24e

Omsättning, MUSD

522

611

726

Omsättningstillväxt, %

22,5

17

18

Ev/sales

8

7

5,5

Precis som Placera skrev i början på september har Blackline en solid affärsmodell och en bred kundbas gällande sektorer, storlek och geografier. I tredje kvartalet levererades ett positivt fritt kassaflöde och bolaget har dessutom en kassa på cirka en miljard dollar, vilket kan ställas mot börsvärdet om nästan fyra miljarder dollar. Stabiliteten i affärsmodellen imponerar och vi tror fortsatt att aktien är värd att äga över en längre tidshorisont.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -