Håller optimismen i sig i veckan?

Makroveckan Lägre än väntade amerikanska inflationssiffror satte rejäl fart på marknadsrörelserna i stort. Nu väntar en vecka av lite eftertanke. Svenska inflationssiffror är vår inhemska höjdpunkt.

Det var raketfart på den svenska börsen under veckan som gick och det breda OMX-indexet var upp med hela 7,6 procent. Även i övriga delar av världen var mungiporna upp och S&P500 steg med 5,9 procent och Stoxx600 med 3,7 procent.

Den svenska börsen befann sig i en positiv trend under stora delar av veckan men i USA kom det stora lyftet efter att inflationssiffrorna för oktober publicerades. Den amerikanska inflationen dämpades betydligt mer än väntat vilket fick marknaden att få lite fnatt. Börsen rusade, dollarn försvagade och räntorna sjönk. Den amerikanska tioårsräntan ligger nu runt 3,88 procent och en dollar kostar 10,43 kronor.

Att den amerikanska inflationen nu tycks befinna sig i en sjunkande trend lättar lite på trycket mot Federal Reserve, även om inflationen fortfarande ligger på obekvämt höga 7,8 procent. Men sjunkande inflation skapar manöverutrymme för centralbanken som förhoppningsvis kan ta större hänsyn till den ekonomiska utvecklingen i stort och inte mer eller mindre tvingas till tuffa åtstramningsåtgärder. Det är i alla fall den tydliga förhoppningen bland marknadsaktörerna.

Det blir intressant att följa om optimismen kan hänga sig kvar nu i veckan eller om investerarna tog ut svängarna lite för mycket efter de amerikanska inflationssiffrorna.

Veckan höjdpunkt ur ett svenskt perspektiv är annars tisdagens inflationssiffror för oktober. Efter att både norsk och dansk inflation överraskade på uppsidan så finns en viss oro även för de svenska inflationssiffrorna. Framför allt avseende inflationen exklusive energipriser. En hög siffra kan ställa till det både för Riksbanken och i de löneförhandlingar som nu börjar skjuta fast. Sjunkande energipriser kan få den breda inflationen att dämpas något.

Vi får också svenska siffror över inflationsförväntningar (onsdag) och arbetslöshet (fredag).

Även brittiska inflationssiffror lär röna stort intresse liksom den budget som den nya regeringen presenterar på torsdag. Finansministern har flaggat för att det blir en hel del dystra nyheter i budgeten.

Mycket medialt intresse lär också riktas mot det G20-möte som inleds på Bali på tisdag. Marknadsreaktionerna lär ändå bli måttliga om det inte dyker upp något riktigt uppseendeväckande.

Håll också koll på de siffror över läget på amerikansk bostadsmarknad som rullas ut under veckan. De betyder mycket både för hushållshumör och den mer generella, amerikanska konjunkturbilden. En djupare svacka på bostadsmarknaden skulle kunna ge betydande negativa effekter.

Måndag

Industriproduktionen i EMU-området väntas ha fortsatt uppåt i september. New York Fed publicerar siffror över inflationsförväntningarna och det finns goda chanser att de sjunkit nu när energipriserna backat. I så fall ytterligare en god, amerikansk inflationsnyhet.

Tisdag

G20-mötet på Bali startar. Kinesiska siffror över industriproduktion och detaljhandel väntas visa på en fortsatt lång resa mot mer normala kinesiska nivåer. Framför allt avseende detaljhandeln men hoppet om minskade Covid-restriktioner finns kvar. Vårt främsta fokus är förstås ändå de svenska inflationssiffrorna för oktober. Lite varning för höga siffror efter norsk och dansk inflation men lägre energipriser kan också dra ner inflationen.

Onsdag

Inflationen i Storbritannien väntas ha fortsatt uppåt och sätter ny press på bank of England och den nya regeringen. Amerikanska detaljhandelssiffror och en dyster mätning av humöret bland bostadsbyggare. ECB-chefen Christine Lagarde håller tal.

Torsdag

Uppdaterade inflationssiffror för EMU-området. Bostadsbyggandet i USA ser ut att vara på väg ner i en djupare svacka. Påverkar förstås konjunkturen i allra högsta grad.

Fredag

Fler siffror över läget på amerikansk bostadsmarknad med försäljningen av befintliga bostäder. Arbetslösheten i Sverige väntas ha tickat upp en aning i oktober. Och mycket deppiga hushåll i Storbritannien.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -