Svalt välkomnande för Airbnb

Rapportkommentar Airbnb har öppnat böckerna för det tredje kvartalet men trots rekordstarka siffror fick aktien ett kallt mottagande på börsen.

Airbnb, med huvudkontor i San Francisco,  är en onlinemarknadsplats för uthyrning av privata boenden. På plattformen kan privatpersoner hyra ut sitt boende (eller delar av boendet). Bolaget tjänar pengar genom att ta en avgift från både värdarna och gästerna. Efter årets kursnedgång på nästan 35 procent så uppgår nu börsvärdet till 40 miljarder dollar. I samband med rapporten gick Airbnb-aktien ner över 10 procent.

Under det tredje kvartalet landade försäljningen på 2,9 miljarder dollar vilket motsvarar en tillväxt på nästan 30 procent i jämförelse med samma period ifjol (trots valuta motvind). Vinst per aktie växte hela 47 procent vilket var bättre än analytikerkollektivets förväntningar. Bolaget är en kassaflödesmaskin då den fria kassaflödes-marginalen ligger på över 40 procent. 

Investerare oroas över hur mycket konsumenterna kommer dra in på resandet i sämre tider. Än så länge ser inte Airbnb någon minskad efterfrågan på sin plattform. Antal bokade nätter och upplevelser uppgick till nästan 100 miljoner vilket är en ökning med 25 procent. Det var framförallt Latinamerika och Asien-Stillahavsregionen som visade bra tillväxt. Asien-Stillahavsregionen har dock enkla jämförelsetal då corona-restriktionerna fanns inom området under samma period i fjol. 

Trenden om att fler gäster bokar långtidsboenden håller i sig. Detta eftersom det blivit och blir allt mer accepterat att arbeta på distans, vilket även förklarar varför ungefär 20 procent av alla bokningar under tredje kvartalet kom från långtidsboende (innebär 28 dagar eller mer). VD Brian Chesky säger på telefonkonferensen att han tror att fler människor kommer att arbeta mer på distans eller på ett hybridsätt om fem år i jämförelse med idag. 

Airbnb guidar om en tillväxt på 20 procent i årets sista kvartal och man ser fortfarande en stabil efterfrågan under de första fyra veckorna in på det kommande kvartalet. Guidningen var dock sämre än analytikernas förväntningar och det var förmodligen därför aktien gick ner. 

Airbnb 2022e 2023e 2024e
Ev/ebit 35 30 22
Oms till, % 55 12 17

 

Baserat på 2023 års estimat handlas aktien till en ev/ebit-multipel på 30. Det finns inga identiska branschkollegor till Airbnb men två företag som påminner till viss del är Expedia och Booking. Det förstnämnda handlas till en ev/ebit på 10 och det sistnämnda till 14. Airbnb har dock högst marginal och bäst tillväxt. 

När vi sannolikt nu går mot sämre tider och konsumenten får en mindre plånbok finns det risk att efterfrågan på resor svalnar. En delförklaring till aktiens nedgång är förmodligen osäkerheterna kring en svagare konsument. 

Under krisåret 2008 såg Airbnb en stark tillväxt i antal hyresvärdar eftersom individer blev mer benägna att leta efter sätt att tjäna pengar. Nu ser Airbnb en liknande utveckling bland tillväxten i antalet värdar. 

Airbnb har en väldigt fin affärsmodell där de både har starka konkurrensfördelar och höga marginaler. Investerare ska dock inte glömma att det finns regulatoriska risker med bolaget. Myndigheter sätter upp alltmer reglering kring vad som krävs för att privatpersoner ska ha möjlighet att hyra ut sina fastigheter och om de juridiska kraven ändras kan det bli krångligt. I vissa delar av världen är det förbjudet med korttidsuthyrning.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -