Så här kan du fondspara i oroliga tider

ANNONS Just nu står världen inför många utmaningar, inte minst ekonomiska. Hur ska du då tänka kring fondsparande? Björn Lind, som förvaltar AMF Aktiefond Global sedan 2012, delar med sig av sin strategi och berättar varför fonden kan vara ett klokt val.

Är det verkligen smart att spara i fonder nu när marknaden är orolig? Enligt Björn Lind, mångårig förvaltare av AMFs femstjärniga globalfond¹, är svaret ja. Men det gäller att tänka till och välja rätt.

– Ett gott råd är att välja fonder med låga avgifter, det är särskilt viktigt för dig som sparar långsiktigt. Du bör också sprida risken, det gäller oavsett marknadsläge och konjunktur. En globalfond gör just det – den sprider riskerna över länder, branscher och valutor och är därför ett klokt val, menar Björn Lind.

Aktiv förvaltning extra viktigt i oroliga tider

AMF Aktiefond Global förvaltas aktivt². Det betyder bland annat att Björn Lind och hans kollegor gör en självständig bedömning av investeringarna.

Börsåret 2022 har hittills varit dramatiskt men tack vare att fonden justerades tidigare i år till en mer defensiv inriktning har den backat mindre än index³.

– Vi har ökat vår exponering i defensiva bolag. Vi ökade i sektorer som dagligvaror och samhällsnyttigheter – till exempel livsmedel och läkemedel – och minskade innehavet i basindustri och verkstad. Vi fortsätter ha en tydligt stark position inom IT, berättar Björn Lind.

Aktiv förvaltning till låg avgift, går det? Läs mer här

“Betyg är ett kvitto på att det vi gör är bra”

AMF Aktiefond Global får genomgående höga betyg av den oberoende bedömaren Morningstar. Fonden har 5 av 5 stjärnor i Morningstars kategori globalfonder och 4 av 5 hållbarhetsglober⁴. Den har också utsetts till ”guldfond” i det framåtblickande betyget MQR, och bedöms ha goda förutsättningar att vara en bra investering i framtiden⁵.

 – Betyg kan vara en bra fingervisning och är ett kvitto på att det vi gör är bra. Jag är också stolt över våra låga avgifter, eftersom de gör att det blir mer kvar till dig som sparar i fonden. Vår globalfond kombinerar verkligen aktiv förvaltning, höga betyg och låga avgifter, avslutar Björn Lind.

Aktiv förvaltning till en låg avgift

AMFs fonder kan väljas för eget fondsparandepremiepension och tjänstepension. Alla fonder är aktivt förvaltade, väl anpassade för långsiktigt sparande och har låga avgifter.

Riskinformation om fondsparande

Informationen ovan är inte ett personligt investeringsråd eller rekommendation. Informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Fondandelar kan både öka och minska i värde. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationsbroschyr och faktablad.

¹ Morningstar, 221015

² Alla fonder förvaltas av AMF Fonder AB

³ AMF Aktiefond Global backade 10 procent och fondens jämförelseindex MSCI ACWI ESG Leaders NR är minus 11 procent (220101-220930)

 Morningstar, 221015

 Morningstar, 22082

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -