Stark börs, SBB bland vinnarna

Börsen Stockholmsbörsen låg på plus under onsdagsförmiddagen och visade en något starkare utveckling än ledande Europabörser. SBB hamnade i topp bland storbolagen efter besked om en storaffär och forskningsbolaget Bioarctic vände upp efter mer detaljerade studiebesked från den japanska partnern.

Vid klockan 13.00 hade det svenska storbolagsindexet OMXS30 stärkts 1,3 procent till 2.118. Aktier för 6,7 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Ute i Europa låg Frankfurtbörsens DAX-index på plus 0,3 procent och franska CAC40-indexet klev upp 0,6 procent.

På statistikfronten visade Eurostats snabbestimat att inflationstakten i euroområdet minskade till 10,0 procent i november från 10,6 procent i oktober. Väntat var en preliminär inflation på 10,4 procent, enligt Trading Economics.

Fastighetsbolaget SBB toppade storbolagsindex med ett lyft på 5,2 procent efter beskedet om att bolaget säljer 49 procent av sin utbildningsportfölj till Brookfield för 9,2 miljarder kronor, med tilläggsköpeskillingar om upp till 1,2 miljarder kronor.

I toppskiktet återfanns också Electrolux, som steg 2,4 procent, samt Investor på plus 1,8 procent.

Klädkedjan H&M meddelade på morgonen att det tidigare aviserade åtgärdsprogrammet kommer att leda till en omstruktureringskostnad om drygt 800 miljoner kronor som belastar fjärde kvartalet 2022. Omkring 1.500 tjänster berörs av programmet, varav en stor del i Sverige. H&M-aktien handlades till plus 0,4 procent.

På motsatta sidan inom OMXS30 var Telia enda bolag som målades i rött, aktien gick ned 0,2 procent.

Bioarctic, som tappade stort på tisdagsbörsen, vände upp med 8,4 procent efter att forskningsbolagets partner Eisai bedömt att de två dödsfall som rapporterats i media inte kan hänföras till läkemedelskandidaten lecanemab.

Alzinova och Alzecure, som också forskar inom Alzheimers sjukdom, var upp 10 respektive 2,8 procent.

Lundin Gold avancerade lite över 5 procent efter att ha uppdaterat sina prognoser för 2023-2025. Gruvbolaget kommer att kunna öka takten i verksamheten till 4.400 ton per dag, enligt vd Ron Hochstein. Vidare meddelade Lundin Gold att det planerar att övergå till kvartalsutdelningar på minst 0:10 dollar per aktie med start i mars 2023.

IT-konsulten Tietoevry håller kapitalmarknadsdag på onsdagen och meddelade nya finansiella mål samt att en strategisk översyn inleds av affärsområden Tietoevry Transform och Tietoevry Connect. Aktien var ned 1,3 procent vid lunchtid efter att ha stigit i den inledande onsdagshandeln.

Fastpartner backade 0,9 procent. Kreditvärderingsinstitutet Moody's bekräftar fastighetsbolagets kreditbetyg Baa3 men justerar utsikterna från stabila till negativa. Enligt Fastpartner belyser justeringen de förändrade marknadsförutsättningarna på kapitalmarknaden samt de stigande marknadsräntorna till följd av inflationen i ekonomin.

Vidare i fastighetssektorn har Catena genomfört en riktad nyemission om 4,5 miljoner aktier till en teckningskurs om 362 kronor per aktie. Aktien backade 6,1 procent till 367 kronor.

Flygbolaget SAS rörelseresultat blev -92 miljoner kronor (-474) i det fjärde kvartalet, augusti-oktober, av det brutna räkenskapsåret omsättningen landade på 10.651 miljoner kronor (5.762). SAS-aktien var ned 0,9 procent kring lunch.

Nätmäklarna Avanza och Nordnet handlades ned 6,7 respektive 5,3 procent. Avanza har meddelat att Riksbankens räntehöjning förra veckan inte kommer att påverka räntenettot positivt i samma utsträckning som tidigare räntehöjningar.

Jefferies International har sänkt sin rekommendation för säkerhetsbolaget Securitas till underperform från behåll och även riktkursen kapades. Aktien försvagades drygt 2 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -