Optimistisk börs, Kinnevik stiger

Börsen Stockholmsbörsen avancerade i torsdagens öppningshandel med stöd av förhoppningar om en inbromsad takt av räntehöjningar i USA.

Orden "tiden för att dämpa räntehöjningstakten kan komma så tidigt som vid decembermötet" verkade ge råg i ryggen åt investerarna. Det har även kommit vissa regellättnader på covid-fronten i Kina.

Vid 9.40-tiden hade det svenska storbolagsindexet stigit 1,1 procent till nivån 2.126. Aktier för drygt 3 miljarder kronor hade då bytt ägare på Stockholmsbörsen. Ute i Europa låg det tyska DAX-indexet på plus 0,6 procent och i Paris var CAC40—indexet upp 0,2 procent.

I samband med att handeln i december tar vid på torsdagen innebär det, förutom att en rapportsäsong är till ända, att omviktningen från den halvårsvisa översynen av Stockholmsbörsens OMXSB-index träder i kraft. En annan nyhet som implementeras är anonymiserad handel på Mid Cap, Small Cap och First North. Det kommer alltså inte gå att se vilken bank det är som köper eller säljer i orderflödet.

Bland de mest omsatta bolagen steg Kinnevik med nästan 7 procent följt av Sinch med en uppgång på 6 procent. Teknikbolagen, som har varit en pressad sektor, kan med en lägre räntehöjningstakt se ljuset i tunneln. Embracer höjdes med drygt 8 procent under hög omsättning.

Boliden gick mot strömmen, ned 1,5 procent.

Ett av de sista bolagen ut i rapportsäsongen för det tredje kvartalet var Anoto, som sent på onsdagen släppte sina kvartalssiffror. Rörelseresultatet inkom på -14,5 miljoner kronor, något större förlust än för fjolårsperioden som var -13,2 miljoner kronor. Anoto sjönk med nästan 6 procent.

Transplantationsbolaget Xvivo tillsätter sin tillförordnade vd Christoffer Rosenblad som ordinarie vd för bolaget. Aktien höjdes 2,5 procent.

Epiroc gick mot strömmen med en nedgång på 0,5 procent. HSBC har sänkt sin rekommendation för Epiroc till behåll från köp.

JP Morgan har höjt sin rekommendation för Essity till neutral från undervikt. Riktkursen höjs till 280 från 220 kronor. Essity stärktes 1 procent.

Lundin Gold har fått en höjd riktkurs av kanadensiska TD Securities till 15:50 kanadadollar från tidigare 14 kanadadollar. Aktien var upp 2 procent.

Pareto har inlett bevakning av Cinis Fertilizer. Aktien belönades med en uppgång på 11 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -