Regleringar, elprischocken och fastighetsutflöde

Nyheter i korthet Här är papperstidningarnas nyheter i ett svep.

REGLERING. Ben Bernanke, en av årets ekonomipristagare till Alfred Nobels minne vill se mer reglering för att undvika finanskriser samt ökad övervakning av bankerna. "Skuggbanksektorn behöver övervakas bättre", sade Bernanke (DI).

FINANSINSPEKTIONEN. Delar av Finansinspektionens banktillsyn präglas av stort internt missnöje och omfattade avhopp. Personalomsättningen i hela myndigheten fortsätter att öka. (DI).

RÖTT LJUS. Svenska kraftnät vill vid sidan av elstödet till hushåll och företag använda ytterligare 4 miljarder kronor av sina flaskhalsintäkter för att mildra effekten av de höga elpriserna. Men förslaget har stoppats av Energimarknadsinspektionen. (DI).

AMORTERINGSKRAVET. Finansmarknadsminister Niklas Wykman har inte gett upp hoppet om att få till en paus i amorteringskravet, ett omdiskuterat vallöfte som har kritiserats från både Finansinspektionen och Riksbanken. (SvD).

PRISCHOCK. I januari kommer en elräkning som är mångdubbelt dyrare än nu i december, enligt elbolaget God El som har räknat på hur mycket vintermånaderna kan kosta svenska hushåll. (SvD).

FULLA KASSAVALV. Storbankerna har gott om kapital och även om kreditförlusterna ökar nästa år är knappast vårens utdelningar i fara. (DI)

RÄNTELÄGET. Nobelpristagaren i ekonomi, USA:s tidigare centralbankschef Ben Bernanke, bedömer givet att centralbankerna kan pressa ned prisökningarna "skulle vi förmodligen se ganska låga räntor på längre sikt". (SvD)

RETRÄTT. Fastighetssäljarnas drömmar om utländskt kapital grusas. Ett par av världens stora fastighetsinvesterare ser ett utflöde ur sina fastighetsfonder. (DI)

SKOGSINVESTERING. Den vikande konjunkturen håller sakta men säkert på att dra ned skogsnäringen. Men mycket talar fortsatt för att investera i skog som tillgång. Handelsbankens expert Christian Kopfer uppger för Dagens industri att det "är ett fortsatt bra skydd mot inflationen". (DI)

TILL SAJTEN

Gå till Placera.se för att läsa fler artiklar

Här hittar du alla våra aktieanalyser

Här finns alla våra fondanalyser

Här hittar du allt om privatekonomi

Här finns våra makrokommentarer

Här kan du lyssna våra poddar

Här hittar du det månatliga strategidokumentet

Här kan du se redaktionens aktieinnnehav

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -