Börsen på plus, Bico stiger kraftigt

Börsen Stockholmsbörsen steg i fredagens inledande handel och visade en något bättre utveckling än indexen på de ledande Europabörserna. 3D-bioskrivarbolaget Bico rusade på beskedet om en riktad emission till tyska Sartorius.

Vid 9.50-tiden hade det svenska storbolagsindexet OMXS30 gått upp 0,5 procent till nivån 2.103. Aktier för 2,4 miljarder kronor hade bytt ägare på Stockholmsbörsen. Ute i Europa var Frankfurtbörsens DAX index upp 0,1 procent medan Paris CAC 40 däremot hade sjunkit 0,2 procent.

Bico, som var mest omsatta aktie i öppningshandel, handlades upp drygt 50 procent efter torsdagskvällens besked om en riktad nyemission på 487 miljoner kronor där tyska Sartorius är köpare av aktierna. Sartorius blir därmed ägare till drygt 10 procent av kapitalet i Bico och i samband med emissionen har Bico och Sartorius avtalat om ett omfattande teknik- samt försäljnings- och utvecklingssamarbete.

I OMXS30 märktes en ökad riskaptit på tillväxtbolag, där molnkommunikationsbolaget Sinch klev upp 2,7 procent och Kinnevik steg 1,8 procent.

Mer defensiva papper låg däremot i botten i storbolagslistan. Telia backade 0,4 procent och Astra Zeneca var ned 0,2 procent samtidigt som Swedbank sjönk 0,9 procent.

Forskningsbolaget Camurus sjönk 6 procent. Efter en problemtyngd fördröjd process har nu den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA accepterat Camurus ansökan om marknadsgodkännande för Brixadi subkutan depåinjektion för behandling av måttligt till svårt opioidberoende. FDA har satt ett måldatum för slutligt godkännande för Brixadi till den 23 maj 2023.

Kullagerföretaget SKF steg 1,5 procent till 170:70 kronor, efter att ha gått ned 2,4 procent på torsdagen då bolaget höll kapitalmarknadsdag. Danske Bank har nedgraderat SKF till behåll (köp) medan Pareto har höjt riktkursen 190 kronor (180) och upprepat sin köprekommendation.

Munters, som också höll kapitalmarknadsdag på torsdagen, var upp 1,2 procent till 100:70 kronor. Kepler Cheuvreux har dragit upp riktkursen för Munters till 110 kronor (100).

Lagercrantz var däremot ned 4,9 procent till 102:90 kronor, sedan SEB Equities inlett bevakningen av teknikhandelskoncernen med rekommendationen sälj och riktkurs 96 kronor.

K2A, som nedgraderats av Kepler Cheuvreux till minska (behåll), backade 2,2 procent.

Spac-bolaget Spactvå, som gör debut på Spotlight Stock Market under fredagen, handlades till de 5 kronor som var teckningskursen i emissionen inför noteringen.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -