En intensiv makrovecka väntar

Makroveckan På marknaden har nervositeten stigit inför de inflationssiffror och den räcka räntebesked som ska levereras under veckan som kommer. Främst i fokus står beskeden från Federal Reserve respektive ECB.

Det var lite försiktigare tongångar på världens börser under förra veckan. Den svenska börsen var ner med 0,6 procent medan S&P500 backade med 3,4 procent. På räntemarknaden kan noteras att amerikanska räntor steg något. Framför allt beroende på överraskande höga producentpriser i november.

Oljepriset har fortsatt att backa och Brentolja kostar nu 76,2 dollar per fat.

Denna vecka är synnerligen fullmatad med tunga makrosiffror och viktiga centralbanksbesked.

Den första högintressanta siffran är de amerikanska inflationssiffrorna som publiceras på tisdag. Den sista, och kanske viktigaste, pusselbiten inför onsdagens räntebesked från Federal Reserve. Om inflationstrenden fortsätter att peka ner så öppnar det för en lite mindre räntehöjning från centralbankens sida. Vi väntar oss en räntehöjning med 0,50 procentenheter men som kan bli 0,75 procentenheter om inflationen överraskar på uppsidan. Minst lika viktigt är att hålla koll på de ränteprognoser som FOMC-ledamöterna levererar. Risken är att de flaggar för höga räntor under hela 2023, vilket skulle kunna få riskaptiten att svalna rejält.

onsdagen får vi dessutom inflationssiffror från Sverige och Storbritannien. Det lär dessvärre bli ganska dyster läsning. I Sverige pekar det mot ett nytt dystert rekord. Håll också koll på prisutvecklingen exklusive energipriser som vi tror väger tungt inför Riksbankens nästa räntebesked i februari.

Torsdagen är sedan fullmatad med penningpolitiska besked. Vi håller särskild koll på vad Norges bank och ECB kan tänkas hitta på. I Norge väntas man gå lite försiktigare fram medan ECB väntas höja med 0,50 procentenheter. I ECB finns det dock gott om räntehökar som gärna skulle vilja höja räntan i större steg. Dessutom kan det komma någon form av besked kring hur obligationsportföljen ska bantas.

Veckan avslutas med de preliminära inköpschefsindexen för december. Konjunkturoron har successivt ökat under senare tid och skulle indexen vara överraskande svaga kan det bli en sur avslutning på veckan. Men det beror förstås också i hög grad på vad centralbankerna har hittat på tidigare under veckan. 

Måndag

Ganska tomt på makroagendan. SEB har publicerat sin boprisindikator som sjönk till -36 i december Det mesta pekar därmed mot ytterligare prisfall på den svenska bostadsmarknaden. Federal Reserve New York publicerar mätning över inflationsförväntningarna.

Tisdag

Full fokus på de amerikanska inflationssiffrorna som blir den sista pusselbiten inför onsdagens räntebesked från Federal Reserve. Förhoppningen är att den nedåtgående trenden för inflationen ska fortsätta och därmed öppna upp för en något mindre räntehöjning.

Onsdag

Inför onsdagskvällens räntebesked från Federal Reserve, där det står lite och väger mellan en höjning med 0,50 alternativt 0,75 procentenheter, så släpps inflationssiffror från bland annat Sverige och Storbritannien. I Sverige väntas inflationen ha tickat upp ytterligare i november och nå en nivå på 11,6 procent. Att även KPIF och KPIF exklusive energi också rör sig uppåt sätter ytterligare press på Riksbanken. De brittiska inflationssiffrorna blir troligen bister läsning för Bank of England inför torsdagens räntebesked.

Torsdag

Högintressanta kinesiska makrosiffror men de riskerar att försvinna lite i väntan på räntebesked från Schweiz, Norge, Storbritannien och EMU. Räntehöjningar väntas över hela linjen men i lite olika storlekar. Norges bank väntas vara den mest försiktiga medan övriga centralbanker väntas drämma till med 0,50 procentenheter enligt analytikerkåren. Vi på Placera skulle dock inte bli speciellt förvånande om vi på något håll får se en större räntehöjning än så.

Fredag

Vecka avslutas med de preliminära inköpschefsindexen för december. Små förändringar väntas och det är kanske det bästa man kan hoppas på. Det finns, trots allt, en risk för att indexen kommer in svagare än analytikerkåren räknar med.  

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -