Budskapet från Fed: Kampen inte över

Makrokommentar Federal Reserve fortsätter att höja räntan och skruvar dessutom upp ränteprognoserna för 2023. Besked som dock inte imponerade på marknaden som tog lite tuffare räntebesked med jämnmod.

Precis som väntat så drog den amerikanska centralbanken ner takten på sina räntehöjningar och nöjde sig den här gången med en räntehöjning på 0,50 procentenheter. Samtidigt som banken, också precis som de flesta hade förutsett, drog upp ränteprognosen för 2023. Nu räknar FOMC-ledamöterna med att Fed-räntan kommer att toppa på strax över 5 procent. I september låg medianprognosen för 2023 på 4,6 procent.

Fed-chefen Jerome Powell hade också en något aggressiv ton på den efterföljande presskonferensen och uttryckte att banken fortfarande har en bit kvar att vandra på åtstramningsstigen innan det kan vara dags att ta en paus. Även om han samtidigt såg hoppingivande tecken i form av att den amerikanska inflationstrenden nu tycks ha vänt ner. Om än från en hög nivå.

Det kan samtidigt noteras att FOMC-ledamöterna justerat upp sina inflationsprognoser och nu räknar med en inflation på 3,1 procent under 2023. En bit över målet på 2,0 procent.

Så huvudbudskapet från Federal Reserve är trots allt att kampen mot inflationen ännu inte är över och gav dessutom uttryck för ett visst ogillande kring att marknaden sprungit i förväg och redan börjat spekulera kring eventuella räntesänkningar redan under 2023. Något som bland annat bidragit till att även de långa amerikanska marknadsräntorna letat sig ner under de senaste månaderna.

Men om Federal Reserve och chefen Jerome Powell försökte anslå en ganska tuff ränteton så var det inget som imponerade på marknaden. Den amerikanska tioårsräntan har åter börjat leta sig ner och ligger nu en bit under 3,5 procent. Dessutom har förväntningarna på räntehöjningarna under 2023 skruvats ner en aning. På marknaden räknar man med en räntetopp för Fed-räntan på en bit över 4,5 procent och att det kan bli tal om räntesänkningar redan under andra halvåret 2023.

Huruvida Federal Reserve eller marknaden får rätt om ränteutvecklingen under 2023 tror vi på Placera i hög grad beror på hur arbetsmarknaden utvecklas. Arbetsmarknaden är fortsatt stram och det finns en påtaglig risk att löneökningarna kommer att ligga kvar på en förhöjd nivå och därmed mer eller mindre bakbinda banken.

Det kan ju exempelvis noteras att FOMC-ledamöterna räknar med att den amerikanska arbetslösheten ska stiga till 4,6 procent under 2023. I dagsläget ligger arbetslösheten på 3,7 procent och visar få tecken på att vika ner i någon större utsträckning.

Därmed blir det nog också arbetsmarknaden som i högre grad än tidigare kommer att sätta tonen för vad marknaden ska tro om Federal Reserves agerande under 2023.

Nu laddas för räntebesked från Norge, Storbritannien och ECB. Väntat är att Norges bank nöjer sig med en räntehöjning på 0,25 procentenheter medan Bank of England och ECB drämmer till med 0,50 procentenheter vardera.  

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -