Efter ECB och Fed: Tillväxtoron tillbaka

Makrokommentar De europeiska centralbankerna har under torsdagen levererat räntehöjningar i en strid ström. Fler räntehöjningar är på väg under inledningen av 2023. Trots att de flesta centralbanker numera ser en mycket svag tillväxt framöver.

ECB var sist ut av de europeiska centralbankerna och valde att höja räntan med 0,50 procentenheter till 2,50 procent (refiräntan). Det beskedet följer på räntehöjningar från Schweiz centralbank, Norges bank och Bank of England med 0,50, 0,25 respektive 0,50 procentenheter.

Inget av de här beskeden var särskilt överraskande och låg i linje med de breda förväntningarna inom analytikerkåren. Alla centralbanker flaggar dessutom för att det inte ännu är slut på räntehöjningarna utan att mer är på väg under inledningen av 2023.

Aggressivast är tongångarna från ECB. Trots att banken räknar med att ekonomin i EMU-området nu går ner i en recession. Som förhoppningsvis ska bli kortvarig och grund, enligt banken.

ECB skriver att ”räntorna alltjämt kommer att behöva stiga avsevärt i en stadig takt för att nå nivåer som är tillräckligt restriktiva för att säkerställa en läglig återgång av inflationen till tvåprocentsmålet på medellång sikt.”

Det ska nog utläsas som att ytterligare höjningar i steg om 50 punkter ligger i pipeline. Brasklappen som ECB lägger in är att besluten tas möte för möte och i hög grad beror på hur inkommande data faller ut. Givet att ECB redan i utgångsläget räknar med svaga makrosiffror framöver, med en recession i antågande, så är det svårt att se vad som skulle kunna bidra till att ECB skulle avstå ytterligare räntehöjningar.

ECB valde dessutom att annonsera en nedtrappning av obligationsportföljen med början i mars. Bantningen kommer att ske genom att banken inte återinvesterar förfall. ECB räknar med att minska portföljen med 15 miljarder i månaden fram till och med slutet av andra kvartalet. Då ska ett nytt beslut gällande obligationsportföljen tas.

Att räntebeskeden var de väntade borde förstås innebära att marknadsreaktionerna blir förhållandevis små. Det stämmer också i hög grad på ränte- och valutamarknad. Däremot fortsätter börsen att gå svagt.

Vi på Placera tolkar det som att marknaden i högre grad tar fasta på de ganska glåmiga ekonomiska framtidsscenarier som centralbankerna i stort målar upp. Samtidigt som alla centralbanker, inklusive Federal Reserve, flaggar för fortsatta räntehöjningar. På marknaden börjar man allt tydligare röra sig från inflations- till tillväxtoro och det finns en stigande risk för att centralbankerna bromsar för hårt och för snabbt.     

Som ett brev på posten kom svaga detaljhandelssiffror från USA. Detaljhandeln, i löpande priser märk väl, sjönk med 0,6 procent i november. Att jämföra med en väntad nedgång med 0,1 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -