EMU: Inte så illa som befarat

Makrokommentar Nu har de europeiska inköpscheferna levererat de preliminära inköpschefsindexen för december. Det var en lite blandad kompott som, i alla fall initialt, inte lyckats vända på börshumöret. Delvis för att det ökar sannolikheten för att ECB går vidare med sina räntehöjningar.

En mycket intensiv makrovecka går mot sitt slutet och veckan avslutas med de preliminära inköpschefsindexen för december. Här var det lite spridda skurar.

Åt det positiva hållet drar att inköpschefsindexen för EMU-området inte var lika dåliga som befarat. Det tyska industriindexet steg till 47,4 istället för en ytterligare dipp ner till 46,2. Även det franska industriindexet med ett värde på 48,1 var lite bättre än befarat.

Det bör dock poängteras att bägge indexen därmed fortfarande ligger under det 50-streck som, enligt tumregeln, markerar gränsen mellan tillväxt och nedgång.

Tjänsteindexet i Tyskland överraskade rejält på uppsidan och steg från låga 46,1 i november till lite mer anständiga 49,0 i december. Här befarade, i alla fall vi på Placera, en ytterligare djupdykning i decembermätningen. I Frankrike sjönk däremot indexet till 48,1 från 49,3 i november.

Det sammanväga indexet för industri- och tjänstesektor i EMU-området steg från 47,8 i november till 48,8 i december. Fortfarande en svag siffra men inte riktigt det tydliga tecknet på en kommande recession som säkert många hade befarat.

Mer av en kalldusch var istället att det brittiska industriindexet sjönk till 44,7. Ett riktigt recessionsutfall. Dessbättre steg indexet för tjänstesektorn till 50,0. Så fortfarande lite osäkert kring tillståndet i brittisk ekonomi. Vi befarar dock sämre siffror, framför allt för tjänstesektorn, framöver när VM-euforin är över och strejkerna börjar bita på förtroendet.

Sammantaget är det ändå lite bättre siffror i EMU-området än man hade väntat sig. Det har ändå inte lyckats höja börshumöret. Bland annat för att de här siffrorna för EMU-området ger ECB ännu mer råg i ryggen att fortsätta höja räntan.

Nu väntar vi på de amerikanska indexen. Här tror analytikerna på ett industriindex på 47,9 och ett tjänsteindex på 46,5. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -