Makroveckan: Svensk konjunktur i fokus

Makroveckan Efter en tuff centralbanksvecka ser det ut att kunna bli lite lugnare på makrofronten under veckan som kommer. Amerikanska inflations- och bostadssiffror lär röna visst intresse. Dessutom kommer en strid ström av svenska makrosiffror.

Förra veckan inleddes optimistiskt på börsen men i takt med att flera centralbanker levererade sina penningpolitiska besked, med räntehöjningar rakt över, så sjönk humöret bland investerarna. Det var framför allt ett överraskande tufft räntebesked från ECB som fick det att vända ner. Den svenska börsen backade med 3,5 procent, Stoxx600 med 3,3 procent och S&P500 med 2,1 procent.

ECB-beskedet fick räntorna i Europa att stiga kraftigt och på räntemarknaden prisar man numera in ett flertal räntehöjningar från ECB:s sida under 2023. Riksbanken väntas i sin tur leverera en räntehöjning på minst 50 punkter vid februarimötet.

Räntorna i USA har däremot sjunkit. Vilket är lite förvånande sett till att Federal Reserve och Jerome Powell flaggade för både fler räntehöjningar och räknar med att ränta kommer att behöva ligga kvar på en hög nivå under en längre tid. Den amerikanska tioårsräntan ligger nu strax över 3,5 procent. Ett skäl till dämpade räntor i USA torde vara en stigande oro för konjunkturutvecklingen. Bland annat var de preliminära inköpschefsindexen för december åt det svagare hållet.

I veckan som kommer blir det en hel del fokus på svensk ekonomi. Konjunkturinstitutet kommer med en färsk konjunkturbarometer och konjunkturprognos på onsdag. Vi räknar med en nedrevidering av tillväxten under 2023. Det har varit många sådana för svensk ekonomi under senare tid och Sverige väntas vara ett av de länder som drabbats allra hårdast av den globala svackan under nästa år. Vi får se om Konjunkturinstitutet håller med.

Ett bidragande skäl till svagheten för svensk ekonomi är en allt svagare bostadsmarknad och där presenterar Valueguard en ny mätning av prisutvecklingen på onsdagsmorgonen. På torsdag får vi detaljhandelssiffrorna för november och risken är väl stor att det också blir dyster läsning.

Vi håller också koll på den amerikanska bostadsmarknaden. Siffror över bostadsbyggande kommer på tisdag och på onsdag respektive fredag kommer siffror över bostadsförsäljningar. Värt att hålla ett extra öga på är fredagens amerikanska inflationssiffror. PCE-deflatorn väntas ha dämpats rejält i novembermätningen och kanske kan det gjuta lite mod i investerarkollektivet. Det är en julklapp att hoppas på.      

Måndag

Tyska IFO-index, som mäter humöret i tyskt näringsliv, för december publiceras. Indexet väntas ha stigit en aning. Framför allt beroende på att energikrisen lättat något.

Tisdag

Räntebesked från Japan där centralbanken väntas hålla fast vid minusräntan. I USA fortsätter bostadsbyggandet att sjunka. Hushållshumöret i EMU-området väntas ha stigit något till följd av lägre energipriser. Nivån är dock fortfarande mycket låg.

Onsdag

Valueguard presenterar siffror över prisutvecklingen på den svenska bostadsmarknaden och det är väl ingen vild gissning att priserna fortsatt ner. Konjunkturinstitutet publicerar årets sista konjunkturbarometer samt en uppdaterad konjunkturprognos. Mest nyfikna är vi på om industrin fortsätter att utvecklas hyggligt och om hushållen kan bli ännu deppigare. Det finns en del som talar 

för att hushållshumöret kan ha krupit ner ytterligare en bit då energipriserna letat sig uppåt och Riksbanken levererat nya räntehöjningar.

Torsdag

Detaljhandel i Sverige har nu minskat fem månader i rad och det finns väl inget som talar för att den trenden vänt i november. Risken är att det blir ännu en svag siffra och att oron inför den viktiga julhandeln därmed stiger.

Fredag

Japansk inflation fortsätter att leta sig uppåt men det rör sig om helt andra nivåer än i Europa. Den amerikanska PCE-deflatiorn, som är Federal Reserves viktigaste inflatiosmått, väntas ha dämpats rejält i novembermätning och kanske kan det ge finansvecka ett lyckligt slut.   

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -