Makroåret börjar med en rivstart

Makroveckan Året inleds med en stekhet makrovecka. Inflationssiffror för EMU-området och arbetsmarknadssiffror från USA lär röna stort intresse och sätta tydlig prägel på inledningen av det nya finansåret.

Förra året avslutades med ytterligare en dyster vecka på de flesta av världens börser, även om nedgångarna var beskedliga. Den svenska börsen backade med 0,4 procent medan S&P500 och Stoxx600 sjönk med 0,1 respektive 0,6 procent.

räntemarknaden var det däremot fortsatt uppåt och både de korta och långa räntorna steg. Liksom oljan där ett fat Brentolja nu kostar lite knappt 86 dollar per fat. På valutamarknaden var det överlag ganska små rörelser men kronan tappade några ören mot dollarn som nu handlas till 10,43 kronor och euron fortsätter att handlas nära rekordnivåer med sina 11,16 kronor.

Det här året inleds, som sig bör, med en stekhet makrovecka.

Inköpschefsindexen för december rullas ut på bred front och extra intressanta är förstås de svenska indexen som publiceras på måndag respektive onsdag. Vi räknar med att industriindexet möjligen kan ha stabiliserat medan tjänsteindexet dippar ner en bit. Lite extra fokus lägger nog många på de kinesiska indexen där osäkerheten kring utfallen är osedvanlig stor till följd av lättade restriktioner (positivt) kontra ökad smittspridningen (negativt).

I övrigt lär mycket av marknadens fokus riktas mot inflationssiffror för EMU-området. Siffror från enskilda länder publicera löpande under veckan medan siffran för hela EMU-området dröjer till fredag. Samma dag får publiceras även detaljhandelssiffrorna för november. Risken är att inflationen tickat upp en aning. Mest intressant är siffran över kärninflationen då energipriserna är fortsatt volatila.

Löpande under veckan kommer dessutom siffror över läget på den amerikanska arbetsmarknaden. Med inflationen på nedgång är det numera arbetsmarknaden som är det största bekymret för den amerikanska centralbanken som för övrigt publicerar sitt penningpolitiska protokoll på onsdagskvällen.

Federal Reserves förhoppning är att de räntehöjningar som genomförts ska visa större effekt i form av en dämpning av en överhettad arbetsmarknad. Skulle arbetsmarknaden visa tecken på att svalna av kan banken komma att nöja sig med en måttlig höjning av räntan i inledningen av februari. Så lite svagare arbetsmarknadssiffror skulle troligen tas emot med viss lättnad på finansmarknaderna ochg kunna ge det nya året en fin börsstart.

Tyvärr håller den svenska börsen stängt på fredag när veckans allra hetaste makrosiffror presenteras.

Måndag

Inköpschefsindexet i Sverige har sjunkit rejält under loppet av 2022. Förhoppningen är att det är lite bottenkänning i december även om nivån fortfarande är rejält nedpressad.  Noterbart är att inköpschefsindexet målar upp en betydligt dystrare bild av läget i industrin än konjunkturbarometern som fortsatt visa på expansion.

Tisdag

Frågan är om det kinesiska industriindexet inte kommer att åka på en törn i decembermätningen. Smittspridningen i Covid har varit stor och många håller sig därmed hemma vilket kan påverkas industrin negativt. Inflationssiffror från Tyskland och sjunkande energipriser lär trycka ner inflationen en bit i den preliminära decembermätningen.

Onsdag

Inköpschefsindexet för den svenska tjänstesektorn har hittills lyckats hålla sig kvar på hyggliga nivåer. Tyvärr tror vi på Placera att det kan se betydligt dystrare ut i decembermätningen. Även från USA kommer ett intressant tjänsteindex men huvudfokus kommer att ligga på den amerikanska centralbankens penningpolitiska protokoll och rapporten över lediga platser. I det senare fallet går marknaden och hoppas på en mer rejäl nedgång.

Torsdag

Kinesiskt inköpschefsindex för tjänstesektorn som riskerar att bli dyster läsning. Återigen stor fokus på amerikanska arbetsmarknadssiffror. ADP-mätningen av sysselsättningen och den officiella statistiken, som publiceras på fredag, brukar dock visa på förhållandevis liten samvariation så lite osäkert vad investerarna törs ta ut för växlar på utfallet.    

Fredag

Den svenska börsen håller dess värre stängt på veckans intressantaste makrodag. Inflations- och detaljhandelssiffror för EMU-området är först ut. Inflationen väntas ha tickat upp ytterligare en bit i decembermätningen medan detaljhandelssiffrorna för hoppningsvis har planat ut i november. Sen är det fullt fokus på amerikanska arbetsmarknadssiffror. Starka siffror lär påverka börshumöret negativt. Löneutvecklingen extra intressant.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -