Inflationen avgör veckans börs

Makroveckan Året inleddes med friskt börshumör som fick lite extra stöd av att amerikansk löneutvecklingen ser ut att dämpas. I veckan som kommer väntar inflationssiffror som både kan hjälpa och stjälpa börsen. Den svenska inflationen väntas dessutom ha satt nytt, dystert rekord i december.

Det blev en rivstart på börsåret. Den svenska börsen steg med 4,1 procent under begränsad handel. Stoxx600 var upp med S&P500 steg med mer måttliga 1,4 procent.

Den amerikanska uppgången räddades i första hand av en kraftig uppgång under fredagen när sysselsättningssiffrorna för december föll placerarna i smaken. Visserligen sjönk arbetslösheten till 3,5 procent men sysselsättningsuppgången visar tecken på att dämpas och, framför allt, så sjönk löneökningstakten till 4,6 procent. Utfallen fick förväntningarna på Federal Reserves kommande räntehöjningar att dämpas och skickade ner marknadsräntorna rejält. Den amerikanska tioårsräntan ligger nu på 3,6 procent.

Att dessutom inflationsutfallet i EMU-området kom in lite lägre än väntat bidrog också till kraftiga räntefall och bättre börshumör. När det gäller inflationsutfallet i EMU-området är det ändå viktigt att poängtera att kärninflationen fortsätter att röra sig uppåt. Så än så länge är det säkrast att räkna med ganska rejäla räntehöjningar från ECB.

Även den här veckan lär det bli mycket fokus på ränteutvecklingen.

Det publiceras en hel rad med inflationssiffror och huvudnumret för marknaden är förstås de amerikanska inflationssiffrorna som publiceras på torsdag.  Det blir det sista inflationsutfall som Federal Reserve får inför räntebeskedet i börja av februari. Väntat är att inflationstakten fortsätter att dämpas och om så blir fallet kan det bli så att banken nöjer sig med en räntehöjning på 0,25 procentenheter. Så ett hyggligt lågt inflationsutfall kan ge riskaptiten ytterligare skjuts uppåt medan ett högt utfall lär bidra till ny nervositet i investerarkollektivet.

Vi får dessutom svenska inflationssiffror på fredag. Här lär det dessvärre se betydligt bistrare ut och en ny rekordnivå väntas. Vi på Placera bävar lite inför dessa siffror då risken är rätt stor att inflationen kommer att ligga en bra bit över Riksbankens egna prognoser. Det skulle öka risken för att Riksbanken drar till med en större räntehöjning den 9 februari. Något som hushållen inte är betjänta av under nuvarande förutsättningar.

För svenskt vidkommande kommer dessutom en hel räcka med intressanta makrosiffror på onsdag med bland annat BNP-indikatorn och hushållens konsumtion för november. Dessutom risk för en ytterligare rysarsiffra när Mäklarstatistik presenterar siffror över prisutvecklingen på bostadsmarknaden under fredagsmorgonen.

Måndag

En liten mjukstart på makroveckan med investerarförtroendet och arbetslösheten i EMU-området som huvudnummer.

Tisdag

Inflationssiffror från Danmark och Norge. Även om samvariationen med de svenska inflationssiffrorna inte är helt hundra så kan de ge en viss indikation på var fredagens svenska siffror kan tänkas hamna. Framför allt vad gäller avvikelser från prognoserna. En hel räcka svenska siffror över den ekonomiska utvecklingen i november. BNP-indikatorn och hushållens konsumtion de mest intressanta siffrorna.

Onsdag

Ganska tomt på makroagendan. Ledande indikatorer för Japan det enda av riktigt intresse.

Torsdag

Fullt fokus på de amerikanska inflationssiffrorna för december. Nu när förväntningarna på Federal Reserves kommande räntehöjningar skruvats ner så är det här en siffra som förhoppningsvis ska bekräfta den bilden. Risken för marknaden är att siffran blir lite högre än väntat. Inflationen är dock på nedgång och att kärninflationen fortsätter att röra sig nedåt är det absolut viktigaste för marknadshumöret.

Fredag

Bostadspriser från Mäklarstatistik som riskerar att bli dyster läsning med fortsatt prisfall. De svenska inflationssiffrorna för december ser vi fram emot med viss bävan. Nytt inflationsrekord är att vänta men frågan är hur högt utfallet kan bli. Vi ser vissa risker på uppsidan, om nu inte svag efterfrågan har tvingat många företag att sänka priserna under julhandeln. I vilket fall som helst ett inflationsutfall som svider i skinnet rejält för Riksbank och hushåll. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -