Storbankerna visar vägen i USA

Rapportperioden I veckan drar rapportperioden igång i USA, med storbankerna i täten. Lägre vinster är att vänta under kvartalet, men hoppet om vinsttillväxt 2023 lever ännu.

Redan imorgon börjar rapporterna från de amerikanska storbolagen flöda och i den första fasen är det jättebanker som JP Morgan, Citigroup, Goldman Sachs och Morgan Stanley som visar sina siffror. Och det är mot bakgrund av ett kvartal där högre räntor visserligen gynnar bankernas räntenetto, men där mycket av nyhetsflödet i sektorn ändå har handlat om att anpassa kostnaderna efter några år med extremt högtryck inom investmentbanking.

Senast ut att göra stora personalneddragningar är Goldman Sachs som i veckan rapporteras ha påbörjat en minskning av antalet medarbetare med över 3000 personer. Resultatmässigt väntas både Goldman Sachs och sektorn som helhet visa upp lägre kvartalsvinster i de kommande rapporterna.

Enligt Factsets prognossammanställning pekar analytikernas förväntningar på ett vinstfall runt 12 procent i finanssektorn.

Efter bankrapporterna blir det sedan lite andrum med färre stora namn på agendan innan teknikbjässar som Microsoft, Apple och Amazon tar över taktpinnen. Nedan har vi sammanställt några av de viktigaste rapporterna och datumen att hålla koll på kommande veckor.

 

Rapporttungviktare i USA
13-jan Bank of America, JP Morgan, Citigroup, Wells Fargo, Delta Air Lines
17-jan Goldman Sachs, Morgan Stanley, United Airlines
18-jan Alcoa, American Airlines, 
19-jan P&G, Netflix
24-jan 3M, GE, Microsoft, Paccar, J&J
25-jan Boeing, Kimberly-Clark, Whirlpool, Servicenow, Tesla
26-jan Intel, Visa, Mastercard
30-jan Alphabet, Exxon
31-jan McDonalds, Caterpillar, GM, Spotify, UPS
01-feb Amazon, Meta
02-feb Apple, Ford

 

Efter att analytikerna har dragit ned sina prognoser för S&P500-bolagen under det fjärde kvartalets gång med nästan 7 procent pekar förväntningarna nu på ett samlat vinstfall för kvartalet på 4 procent. Finansbolagen drar som tidigare nämnts ned snittet med en större nedgång än så, men allra mest tappar sektortrion Communication Services (-19%), Consumer Discretionary (-20%) samt Materials (-26%).

Stål och gruvbolag, e-handelsjätten Amazon och teknikbolag som Alphabet och Meta tillhör de stora sänkena den här gången.

Samtidigt bidrar flera traditionella industrisegment med vinstökningar. Energisektorn fortsätter dra nytta av höga olje- och gaspriser, flygtillverkare som Boeing lyfter och försvarsbolagen har medvind när de geopolitiska krishärdarna blir allt fler.

Med tanke på den nyvaknade börsoptimismen de senaste veckorna blir det även intressant att se om rapporterna lyckas vända trenden med nedjusterade prognoser för helåret 2023.

Grafiken ovan illustrerar att vinstprognoserna för 2023 började skruvas ned i somras och under det senaste kvartalet har analytikerna i snitt hyvlat ned snittprognosen för S&P500-bolagen med 4 procent. Det innebär att det fortfarande förväntas vinsttillväxt i år, drygt 4 procent närmare bestämt, men för bara ett kvartal sedan låg förväntan dubbelt så högt.

Draglok i den förväntade vinstuppgången för 2023 är i stor utsträckning sällanköpsvaror, IT-tjänster och finans som ska göra comeback efter ett svagt 2022. Energibolagen tar ett kliv tillbaka och krymper sina vinster något, om analytikerna får rätt.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -