Vad betyder egentligen USA-siffrorna?

Makrokommentar Den amerikanska inflationstakten fortsätter att dämpas och öppnar upp för lite försiktigare räntehöjningar framöver. Men en inflation som fortsatt ligger kvar högt över målet sätter samtidigt press på Federal Reserve.

De amerikanska inflationssiffrorna för december landade på 6,5 procent. Precis som analytikerkåren hade väntat sig och ytterligare en månad med sjunkande inflation. I november låg inflationstakten på 7,1 procent.

Kärninflationen, där effekten av volatila livsmedels- och energipriser räknas av, sjönk samtidigt från 6,0 procent i november till 5,7 procent i december. Även det ett utfall i linje med analytikernas konsensusprognos.

Att inflationen i USA fortsätter att dämpas öppnar förstås upp för Federal Reserve att gå fram lugnare på räntefronten. Det mesta talar nu för att centralbanken kommer att nöja sig med en räntehöjning med 0,25 procentenheter i samband med det penningpolitiska beskedet i inledningen av februari. Det ligger dessutom lite i linje med de signaler ett flertal medlemmar i den räntesättande kommittén (FOMC) gått ut med under den senaste veckan.

Att börsen och räntemarknaden initialt reagerat positivt på inflationsbeskeden är inte att förvåna. De amerikanska räntorna föll kraftigt initialt samtidigt som dollarn försvagades. Däremot har dess rörelser avtagit en stund efter att inflationssiffran publicerats.

En tolkning av detta är att man på marknaden redan tagit ut det mesta i form av positiva besked redan inför inflationssiffran. Inte minst efter att löneökningarna visade sig ha dämpats rejält när decembersiffrorna publicerade i fredags. Löneökningarna dämpades från 4,8 till 4,6 procent i årstakt.

Dessutom vidhåller flera av FOMC-ledamöterna att den amerikanska styrräntan måste upp i minst 5 procent innan det är dags att ta lite paus. I dag ligger den på 4,5 procent. Så fortfarande hägrar det flera räntehöjningar – om nu banken nöjer sig med 0,25 procentenheter den 1 februari – innan den här eran med räntehöjningar är över.

även om den fortsatta inflationsnedgången är positiv så är det lite för tidigt att dra de riktigt drastiska slutsatserna kring den amerikanska centralbankens räntepolitik. Det är fortsatt räntehöjningar som gäller och inflationen ligger också klart över inflationsmålet på 2,0 procent.   

Vi får helt enkelt avvakta de besked som Federal Reserve kommer med i samband med nästa penningpolitiska möte.   

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -