Besvikelserna har tagit taktpinnen

Rapportperioden Det började stabilt men besvikelserna har blivit fler ju längre den svenska rapportperioden har gått. Placeras genomgång visar att resultatmissarna dominerar hittills.

Med en orderingång och vinst i överkant av förhandstipsen och en stabil start på årets första kvartal bjöd Sandvik på lugnande besked när de inledde rapportperioden förra fredagen. Efter några lugnare dagar i början av den här veckan har rapportluckorna nu öppnats upp rejält och då har också vinstbesvikelserna kommit i en strid ström.

H&M, Dometic och Billerud är några av bolagen vars vinster kom in klart lägre än vad analytikerna trodde inför deras rapporter som släpptes på fredagen. Och de är i ovanligt gott sällskap den här gången.

När vi summerar andelen positiva och negativa avvikelser mot vinstförväntningarna på 19 bolag som har hunnit rapportera och där Infront sammanställt prognoser är status just nu att 13 stycken, motsvarande 68 procent, är negativa och resten positiva. Skulle den andelen stå sig hela rapportperioden är det anmärkningsvärt då det normala är att merparten av bolagen slår förväntningarna.

Ser vi istället till försäljningen (mätt som orderingång när bolagen rapporterar det och annars omsättning) är det fler positiva än negativa avvikelser. 42 procent slår förväntningarna, 26 procent har missat och 32 procent har varit i nivå med analytikernas prognossnitt.

Hur det ser ut i respektive bolag framgår av tabellen nedan, där vi även tagit med utdelningsförslagen i relation till hur förväntningarna på dessa såg ut inför boksluten.

  Avvikelse försäljning Avvikelse vinst Avvikelse utdelning
Arjo -1% -2% -7%
Atlas Copco  -5% -5% 2%
Avanza 3% 10% 3%
Billerud -2% -14% -14%
Cloetta -1% 2% 0%
Dometic 0% -26% -44%
Ericsson  0% -16% 1%
Essity 0% 11% 6%
Gränges -5% -32% -12%
H&M  0% -77% 6%
Hexagon 0% -1% 0%
Intrum 7% -6% 0%
Sandvik  1% 3% -1%
SCA 1% -8% -21%
SEB 11% 22% 5%
SSAB 8% -3% 17%
Telia 0% -1% 2%
Trelleborg 4% 3% 1%
Volvo  11% -3% 5%
Genomsnitt: 2% -8% -3%
Median: 0% -3% 1%
Källa: Infront/Placera      
Fotnot: Avser justerade resultat. Försäljning avser order där bolagen redovisar det, annars omsättning.

 

Att efterfrågan har varit ungefär som väntat medan vinsterna har varit lägre indikerar tydligt att många bolag upplever en marginalpress just nu. Kostnadsinflation på insatsvaror, logistikproblem, dyra energinotor och komponentbrist är visserligen problem som ser ut att lätta för de flesta bolag men de egna prishöjningarna och besparingarna lyckas ändå inte kompensera fullt ut hos de flesta.

I vissa fall, med Volvo som typexempel, handlar det också om att medvetet ta en kortsiktig smäll på marginalnosen för att leverera vad har man lovat kunderna. Ökade kostnader för frakt, övertid och kompensation till hårdkörande underleverantörer blir då att betrakta som investeringar i starka kundrelationer och framtida serviceintäkter.  

Letar man konjunkturtecken i rapporterna så är det precis som tidigare kvartal ont om varningslampor som blinkar ilsket rött. Däremot finns det en del lampor som kan karaktäriseras som orangea.

Trelleborg kom med bra siffror men ser samtidigt tecken på ”en svalare period” framöver och pekar främst på byggrelaterade segment, medan SSAB ser en avmattning på höghållfasta stål i Europa. Förpackningsbolaget Billerud förutser mer utmanande marknadsförutsättningar för de flesta produktkategorier i första kvartalet.

Hos verkstadsjätten Atlas Copco var det i första hand det volatila Vakuum-området som vände ned under fjärde kvartalet, men även den samlade organiska orderingången för koncernen blev negativ för första gången på över två år.

Som Atlas Copcos orderstaplar vittnar om handlar det dock om en avkylning från höga nivåer och många bolag har välfyllda orderböcker som de kan leva på kommande kvartal.

När rapportperioden rullar vidare kommande veckor blir det först fokus på övriga storbanker och industribolag men sedan successivt mer tonvikt på små och medelstora bolag. Att döma av trenden hittills i rapporterna kommer bolag med exponering mot fordon, flyg, gruvor och energisegmentet känna medvind medan bygg, infrastruktur och konsumentrelaterade sektorer är tuffare att verka i.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -