En riktigt tung centralbanksvecka

Makroveckan Välkomna till en, minst sagt, fullmatad makrovecka. Bland mycket annat väntar tunga centralbanksbesked, amerikanska arbetsmarknadssiffror och euroområdets inflationssiffror. Det lutar åt en svängig vecka på finansmarknaden.

I veckan som gick var det återigen upp som gällde på de flesta av världens börser. Den svenska börsen var upp med 1,2 procent, Stoxx600 med 0,7 procent och S&P500 med 2,5 procent. Får börsen lite mer luft under vingarna lutar det åt en av de bästa starterna på ett nytt börsår någonsin. I EMU-området är detta redan ett faktum.

ränte- och valutamarknaden var det relativt små förändringar men det kan fortsatt konstateras att stigande riksaptit inte lyfter kronan på samma sätt som tidigare.

En viktig drivkraft till att riskaptiten fortsatt upp under veckan som gick är stigande förhoppningar om att den globala konjunktursvackan under 2023 inte ska behöva bli så allvarlig. Samtidigt som inflationen ska dämpas och centralbankerna närmar sig slutet på räntehöjningscykeln.

I denna vecka kommer en hel del tunga besked som både kan förstärka riskaptiten ytterligare och få den att svalna väsentligt. Dessutom fortsätter floden av företagsrapporter att välla in.

konjunktursidan ska inköpscheferna leverera nya besked kring den senaste utvecklingen och hur det tror att det utvecklas framöver. Industriindexen kommer i huvudsak på onsdag och tjänsteindexen på fredag. De officiella kinesiska indexen publicerar i sin tur på tisdag och blir extra intressanta den här gången då förhoppningen är stor att de ska studsa upp rätt rejält efter att landet släppt på Covid-restriktionerna.

Internationella valutafonden (IMF) ska dessutom presentera sin syn på världsekonomins utveckling under den kommande åren när de publicerar en uppdaterad prognos natten mot tisdag. Det kan bli tal om en upprevidering om ekonomerna på IMF har hängt på den lilla konjunkturhaussen.

Veckans huvudnummer är ändå de räntebesked som ett flertal centralbanker ska leverera i veckan.

Först ut att de stora elefanterna är Federal Reserve som kommer med sitt besked på onsdagskvällen. Väntat är att Fed ska leverera en räntehöjning med 0,25 procentenheter och dessutom (kanske) ge vissa indikationer på att räntehöjningarna framöver ska ta paus i väntan på effekterna av de redan genomförda höjningarna. I så fall ett välkommet besked för finansmarknaden men kanske ändå säkrast att avvakta fredagens amerikanska arbetsmarknadssiffror innan man drar den riktigt djupa sucken av lättnad. Federal Reserve mest primära mål för närvarande är trots allt att få till en dämpning av den fortsatt stekheta arbetsmarknaden.

torsdagen är det sen dags för Bank of England och ECB att ge sina penningpolitiska besked. Bägge centralbankerna väntas höja med 0,50 procentenheter men om Bank of England troligen närmar sig slutet på sin räntehöjningscykel så har signalerna från ECB varit att de troligen behövs fler räntehöjningar innan man närmar sig målet. Om den bilden stärks efter torsdagens räntebesked kan det säkert lägga lite sordin på en hittills stekhet börsutveckling i stora delar av Europa. Inflationssiffrorna för EMU-området som publiceras på onsdag blir också en viktig faktor för marknaden och ECB-ledningen att väga in i bedömningen.

Det börjar ju också så smått laddas för det räntebesked från Riksbanken som kommer med i nästa vecka. Här får vi ytterligare kött på analysbenen i form av måndagens BNP-siffror och inköpschefsindexen för januari. Vi på Placera gissar att det blir svaga siffror, framför allt vad gäller inköpschefsindexen, som komplicerar Riksbankens beslut en aning även om en räntehöjning med 0,50 procentenheter fortfarande är huvudscenariot.

Måndag

De svenska BNP-siffrorna för det fjärde kvartalet väntas visa på en klar avmattning av tillväxten och detsamma lär gälla för Tyskland. Däremot väntas barometerindikatorn för EMU-området stiga i januarimätningen. Mycket till följ av minskad energioro.

Tisdag

Internationella valutafonden publicerar en uppdaterad konjunkturprognos. Hoppet kring en global mjuklandning har växt ordentligt under senare tid och nu får vi se om även IMF håller med om den bilden av världsekonomin. Håll också koll på de kinesiska inköpschefsindexen för januari som bör ta ett rejält skutt uppåt efter att landet släppt på Covid-restriktionerna. Tyska inflationssiffror ger en bra indikation på var inflationssiffrorna för EMU-området väntas landa på.

Onsdag

Givetvis fullt fokus på det amerikanska räntebeskedet och på marknaden räknar de flesta med att räntehöjningen stannar på 25 punkter den här gången. Hamnar ränteuppgången där så blir den efterföljande presskonferens med Fed-chefen Jerome Powell otroligt viktig för humöret på finansmarknaden. En lämplig aptitretare inför torsdagens räntebesked från ECB blir januari månads inflationssiffror för EMU-området. Förhoppningen är förstås att det allt mer börjar luta åt att inflationstoppen är passerad men osäkerheten inför siffrorna är betydande.

Torsdag

Dags för Bank of England och ECB att lämna penningpolitiska besked. Bägge centralbankerna väntas höja räntan med 0,50 procentenheter. För Bank of England lutar det åt att det är sista räntehöjningen för den här gången medan ECB tidigare flaggat för att det kan komma fler efter denna. Så viktigt vad ECB-chefen Christine Lagarde säger på den efterföljande presskonferensen. Hot om fler räntehöjningar kan nog lägga lite sordin på börshumöret.

Fredag

Dags för de svenska inköpscheferna att visa konjunkturkorten och vi tror det kommer att se surare ut än förra gången men förhoppningsvis fortsätter indexet att hanka sig över 50-strecket. Dagens huvudnummer är ändå de amerikanska arbetsmarknadssiffrorna för januari. Lite mer dämpade sysselsättningssignaler är nog vad de flesta hoppas på. Alldeles för starka siffror lär öka risken för att onsdagens troliga räntehöjning inte blev den sista.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -