Köpvärda fonder i augusti - så gick det

Utvärdering Det senaste halvåret har investeringsviljan återkommit och de flesta fondkategorier har plusavkastning. Placeras utvärderar nu fondvalen inför augusti.

Varje månad presenterar Placera en lista på utvalda fonder som vi bedömer framöver ska gå bättre än snittet av liknande fonder. Efter sex månader utvärderar vi utfallet och nu är det dags att granska rekommendationerna inför augusti 2022.

Det har varit en ganska sidledes eller svagt uppåtgående börsutveckling det senaste halvåret, men årets inledning har varit ovanligt stark på de flesta börser.

Den tidigare så starka uppgången för US dollarn har mattats av och dollarn har stärkts med knappt 2 procent det senaste halvåret. Samtidigt har euron tagit mark och stigit med knappt 8 procent mot svenska kronan.

Det senaste halvåret har Stockholmsbörsen återhämtat sig och efter den blytunga inledningen på fjolåret.

Stockholmsbörsens 30 största och mest likvida bolag hör till en av de bättre börserna under halvåret med en uppgång på runt 10 procent. De svenska småbolagen har haft fortsatt motigare och bara orkat med en uppgång på 0,3 procent.

Ett brett index på Stockholmsbörsen som omfattar alla noterade bolag visar på en uppgång på drygt 4 procent.

Avkastningen mätt i svenska kronor visar en uppgång för USA-börserna på 4 procent det senaste halvåret. En bred globala indexfond har gått starkare än USA och landar på plus 7 procent.

Breda Europaindex imponerar och hör till det senaste halvårets vinnare med en uppgång på hela 12 procent.

Tillväxtmarknaderna har vaknat till liv det senaste halvåret. En bred tillväxtmarknadsindexfond har stigit närmare 8 procent mätt i svenska kronor. Spridningen är som vanligt stor inom tillväxtmarknaderna.

Fjolårets bästa börs var Istanbulbörsen som det senaste halvåret fördubblat sitt börsvärde. Samtidigt har de kinesiska börserna haft både uppförs- och nedförsbacke. Som mest var index ner minus 25 procent i slutet på november. Efter det har uppgången varit kraftig på hela 50 procent. Totalt landar avkastningen under halvåret på knappt 10 procent.

 

Värdepapper 6 mån Kategorisnitt
Handelsbanken Asien Tema  9,3% 8,0%
AMF Balansfond 3,1% 2,3%
Länsförsäkringar USA Indexnära 2,9% 3,4%
DNB Norden Indeks A 8,8% 7,4%
Storebrand Europa A SEK 14,1% 13,2%
Atlant Opportunity 1,4% NA
Fondita Health Care 2,4% 3,2%
Storebrand Global Multifactor 8,9% 7,8%
Spiltan Aktiefond Stabil 3,2% 7,9%
Carnegie Strategifond A 8,3% 2,3%
Fidelity Global Technology Fund 8,3% 2,6%
IKC Avkastningsfond 1,1% 2,6%
Källa: Morningstar 230127    

 

Alla tolv utvalda fonder har positivt avkastning under halvåret och det spänner från drygt en procent till som mest 14,1 procent. Fyra av fonderna har inte klarat av att gå bättre än snittet av sina konkurrenter i fondkategorin.

Inför augusti genomfördes ett fondbyte. Ny fond blev DNB Norden Indeks som presterat bra med en uppgång på knappt 9 procent. Det klår snittet för fondkategorin.

Listans Europafondsval Storebrand Europa A SEK har gått starkast under halvåret, inte helt oväntat med den betydande utvecklingen för euron i ryggen. Totalt har fonden avkastat 14,1 procent i svenska kronor.

Listans andra indexnära fond har haft det kämpigare. Länsförsäkringar USA Indexnära har levererat en positiv avkastning i kronor med hjälp av dollarns styrka. Men avkastningen är sämre än fondkategorin USA-fonder.

Spiltan Aktiefond Stabil har inte riktigt hängt med under det senaste halvårets uppgång på Stockholmsbörsen. Fondens avkastning landar på knappt 3 procent, vilket är mindre än hälften av fondkategorins uppgång på närmare 8 procent.

Handelsbanken Asien Tema har den näst högsta avkastningen under halvåret, och har avkastat bättre än kategorisnittet av liknande fonder.

Placeras globalfondsval, den modellbaserade globalfonden Storebrand Global Multifactor, har i vanlig ordning stigit mer än fondkategorin. Men det senaste halvåret är skillnaden mindre än på länge.

Den globala teknikfonden Fidelity Global Technology har haft ett bra halvår och klått fondkategorin betydligt.

Listans två blandfondsval Carnegie Strategifond och AMF Balansfond har haft ett starkt halvår. Carnegie Strategifond har haft en riktigt bra period och klått kategorisnittet med råge. Även AMF balansfond har gått bättre än kategorisnittet.

Hälsovårdsfonden Fondita Health Care har stigit med 2,4 procent, men det är tyvärr sämre än kategorisnittet av liknande fonder. Fonden har en relativt stor andel små- och medelstora hälsovårdsbolag som haft en tuffare period än de stora hälsovårdsbolagen.

Placeras lågriskalternativ, räntefonden IKC Avkastningsfond, har haft en tuff period när den svenska företagsobligationsmarknaden varit under fortsatt press. Avkastningen är sämre än kategorisnittet. Hedgefonden Atlant Opportunity, som också har en lägre risk men med större frihetsgrader att agera med på räntemarknaden, har ökat i värde det senaste halvåret.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -