Het börs men ljummet rapportutfall

Rapportperioden En majoritet av storbolagen har nu rapporterat och det är dött lopp mellan positiva och negativa vinstöverraskningar. Tillräckligt bra rapporter har räckt gott när makro har eldat på börsen.

I slutet av förra veckan började allt fler besvikelser trilla in bland de rapporterande bolagen men efter ännu en intensiv vecka har fördelningen jämnat ut sig något. Åtminstone bland de allra största bolagen som tar plats i indexet OMXS30.

Placeras genomgång av rapporterna från de rörelsedrivande bolagen i indexet visar att det är lika många, tio stycken, som har slagit analytikernas vinstförväntningar som har missat prognoserna.

Sett till försäljningen (mätt som orderingång när bolagen rapporterar det och annars omsättning) är utfallet lite ljusare med knappt hälften positiva överraskningar och en hel del som prickat förhandstipsen. Att det är väldigt få som har kommit med sura försäljningsbesked är något som har bidragit till att dämpa konjunkturpessimismen på börsen.

Tittar vi på hur genomsnittsbolaget klarat sig i förhållande till prognoserna så har försäljningen skjutit över med 2 procent medan vinsterna har hamnat nästan lika mycket under i snitt. Det är dock lite missvisande eftersom exempelvis H&M kom med en kraftig resultatmiss som ger stort genomslag. Tittar man istället på medianvärdena så är både försäljnings- och vinstavvikelsen obefintlig.

Som framgår av tabellen nedan på respektive bolag i sammanställningen så har det också varit häftiga kursrörelser under rapportdagarna. Även här spretar det mellan positiva och negativa reaktioner och genomsnittet är nära nollan.

 

OMXS30-bolagen Kursreaktion rapportdag Avvikelse försälj. Avvikelse vinst Avvikelse utdeln.
ABB  -2,9% -2% -1% -2%
Alfa Laval  8,8% 5% 5% -1%
Autoliv 10,9% -2% 2% 0%
Assa Abloy 1,4% 2% 0% 4%
Atlas Copco  -4,8% -5% -5% 2%
Electrolux -9,2% -1% -3% -100%
Ericsson  -4,7% 0% -16% 1%
Essity -1,8% 0% 11% 6%
Evolution  10,9% 1% 1% 1%
Getinge 2,1% 0% -6% 3%
Hexagon 2,2% 0% -1% 0%
H&M  -4,1% 0% -77% 6%
Nordea  0,8% 8% 13% 14%
Sandvik  4,8% 1% 3% -1%
SCA -1,7% 1% -8% -21%
SEB -3,3% 11% 22% 5%
SKF  11,6% 0% 14% -1%
Swedbank 1,7% 11% 13% -3%
Tele2  -3,9% 2% 2% -27%
Telia -2,9% 0% -1% 2%
Volvo  -1,9% 11% -3% 5%
Genomsnitt: 0,7% 2,1% -1,6% -5,1%
Median: -1,7% 0,0% 0,0% 1,0%
Källa: Infront/Placera        
Fotnot: Avser justerade rörelseresultat. Försäljning avser order där bolagen redovisar det, annars omsättning.

 

Även om rapportagendan är välfylld kommande veckor så finns det ett par trender man kan konstatera nu.

En är att samtliga tre storbanker som har rapporterat har slagit vinstprognoserna med råge. Kreditförlusterna är alltjämt blygsamma och ett högre ränteläge gör under för räntenettot som nu ökar kraftigt.

En annan är att indexets andra tungviktarsektor, verkstadsbolagen, fortfarande inte ser mycket av den beryktade lågkonjunkturen. Visst avtar tillväxten och visst finns det delområden som har det tuffare, däribland byggandet, men överlag vittnar bolagen om en utplaning på höga nivåer och om marginaler som står emot kostnadstrycket hyggligt.

En tredje trend som få kan ha missat är att pressade konsumenter är en tuff kundgrupp att ha just nu. Electrolux och H&M fortsätter känna av detta tydligt och utöver att missa prognoserna så är resultaten i absoluta tal också kraftigt nedtryckta. Bland börsens mindre bolag med hög konsumentexponering har vi även sett Byggmax, Dometic och Nobia ta mycket stryk.

Bokslut innebär också utdelningsförslag och här är den stora bilden inte särskilt dramatisk men det finns några utropstecken. Att Electrolux helt steker sin utdelning, precis som Byggmax, är lite förvånande med tanke på att båda tidigare har dundrat på med både höga utdelningsnivåer och aktieåterköp. Tele2:s uteblivna extrautdelning och Telias bibehållna utdelning, trots att den inte täcks av fjolårets kassaflöde, är andra utdelningsbesked som sticker ut.

Sedan Sandvik drog igång rapportperioden i Sverige den 20 januari har Stockholmsbörsen nu lyft med omkring 6 procent. Att bank och verkstad har kommit med tillräckligt bra rapporter för att analytikerna inte ska behöva skruva ned årets vinstprognoser är en lättnad men att tillskriva rapporterna hela den förbättring i börshumöret som vi har sett de senaste dagarna vore fel.

Rapporterna har undanröjt hinder för en fortsatt börsuppgång, men det är framför allt hoppet kring att ränte- och inflationstoppen är nådd som har drivit på högre värderingar.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -