Förvaltarduon: Bra läge för europeiska kvalitetsbolag

ANNONS Ekonomierna i Europa har släpat efter sedan pandemin och många europeiska bolag värderas på historiskt låga nivåer. Läget kan innebära bra investeringsmöjligheter för den som är selektiv. Lars-Erik Lundgren och Eric Karlsson, förvaltare av Aktie-Ansvar Europa, spetsar in sig på europeiska kvalitetsbolag.

Aktie-Ansvar Europa är aktivt förvaltad med inriktning mot europeiska kvalitetsbolag oberoende av bransch och storlek. Beskrivningen fångar in just det som gör fonden extra intressant just nu – europeiska aktier, fokus på kvalitetsbolag och aktiv förvaltning.

Läs mer och köp fonden här

Varför Europa?

– Med stigande räntor och begynnande lågkonjunktur blir bolagens värdering av större betydelse. Europeiska aktier sticker ut som attraktiva relativt andra marknader, menar Lars-Erik Lundgren.

Europeiska bolag handlas på låga nivåer både relativt sin egen historik och andra marknader och fler faktorer spelar in.

– Pandemin har påskyndat trender som gynnar en del europeiska bolag med verksamheter kopplat till elektrifiering, grön energi, automatisering och diversifiering av viktiga leverantörskedjor. Även kommande finanspolitiska stimulanser tillsammans med ett stort investeringsbehov i infrastruktur och energiförsörjning bidrar, fortsätter Lars- Erik.

Vad kännetecknar bolag ni letar efter?

Eric Karlsson beskriver förvaltningen som riskfokuserad och stor vikt läggs vid bolagens kvaliteter.

–Med stigande räntor, höga elpriser och pressade konsumenter vill vi äga konjunkturokänsliga bolag som har en strukturell tillväxttrend i ryggen. Bolagen ska uppfylla våra kvalitetskriterier, förklarar Eric.

Kvalitetsbolag har visat sig prestera bättre över tid och särskilt i den delen av konjunkturcykeln vi befinner oss i nu.

– Kvalitetsbolag kännetecknas av hög avkastning på investerat kapital som genererar värdeskapande tillväxt. En hög bruttomarginal som indikerar att de har lägre konkurrens och en produkt som kunden verkligen behöver vilket gör det lättare att skjuta över kostnadsökningar på kunderna. Ett annat kännetecken är lägre skuldsättning och finansieringskostnad som är en stark fördel när räntorna stiger, menar Eric.

Vad talar för aktiv förvaltning?

– Vi är nu defensivt positionerade med en kombination av värdebolag, defensiva sektorer och kvalitetsbolag, ett selektivt urval som en indexfond inte kan göra. Marknaden underskattar konsekvent kvalitetsbolagen vilket skapar möjligheter för oss som kan addera de kvalitetsbolag vi vill äga på lång sikt när kvalitetspremien har kommit ned, säger Lars-Erik.

Läs mer och köp fonden här

Har ni några spaningar inför 2023?

Vi ser ett gynnsamt läge att öka Europaexponeringen och goda förutsättningar för bra vinsttillväxt i vissa bolag, särskilt för kvalitetsbolag som historiskt har levererat i den här delen av konjunkturcykeln. Stigande räntor kommer göra att skillnaden mellan bra och mindre bra bolag uppenbaras och spridningen talar för aktiv förvaltning jämfört med indexförvaltning som investerar urskillningslöst. Vi ser med tillförsikt fram emot resten av 2023, avslutar förvaltarduon.

Historisk avkastning är ingen garanti. Pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Fonders värde kan variera kraftigt på grund av fondernas sammansättning och de förvaltningsmetoder fondbolaget använder sig av. Informationsbroschyr och faktablad kan beställas från Aktie-Ansvar eller hämtas på www.aktieansvar.se.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -