Thedéen debuterar, 50 punkter väntas

Makroveckan Centralbanksbesked som tolkades mjukt fick riskviljan att stiga ytterligare. Framför allt i Sverige. I veckan ser vi fram mot Riksbankens räntebesked och ett klargörande från Fed-chefen Jerome Powell kring hur han ser på amerikansk arbetsmarknad.

Den var mest mungiporna upp på världens börser under förra veckan, trots en nervös start. S&P500 steg 1,6 procent och Stoxx600 med 1,2 procent. Men det som verkligen sticker ut är en uppgång med 4,2 procent på den svenska börsen.

Inte bara sticker den svenska börsuppgången ut i uppgångsfart utan också för att den största triggern bakom börsuppgången tycks vara de penningpolitiska besked som Federal Reserve och ECB levererade under förra veckan. Bägge centralbankerna höjde visserligen räntan och utlovade nya räntehöjningar men de uttalande som respektive centralbanksbesked levererade på de efterföljande presskonferenserna tolkades mycket välvilligt på marknaden. Allra välvilligast tydligen i Sverige, vilket förvånar en aning.

Lite grus kastades dock i börsmaskineriet när de amerikanska arbetsmarknadssiffrorna för januari publicerades under fredagen. Sysselsättningen steg betydligt snabbare än väntat, samtidigt som arbetslösheten föll och löneökningarna var något högre än väntat. Det skapade nya oro på räntemarknaden, vilket fick många börser att backa. Den svenska börsen då undantaget som skakade av sig oron väldigt snabbt.

Mot bakgrund av de starka, amerikanska arbetsmarknadssiffrorna lär det bli en hel del fokus på det anförande som Fed-chefen Jerome Powell håller på tisdag. Då har han möjlighet att bena ut vad siffrorna kan tänkas ha för implikationer på penningpolitiken. Framför allt på lite längre sikt då en ny räntehöjning på marsmötet torde vara rätt säker för tillfället.

Dessutom ser vi förstås, i allra högsta grad, fram mot det penningpolitiska besked som Riksbanken levererar på torsdag. Erik Thedéens första vid rodret. Det vankas en räntehöjning med 0,50 procentenheter om vi ska tro analytikerkollektivet. Viktigt blir förstås också vad banken säger om räntan framöver och svensk ekonomi i stort. Ett budskap som vi på Placera tycker det kan bli svårt att få ihop.

Dessutom lär Riksbanken få en hel del tryck på sig vad gäller den svenska kronan som försvagats ytterligare och nu handlas kring rekordlåga nivåer mot euron. En euro kostar nu 11,40 kronor och en dollar 10,56 kronor. Stigande global riskaptit har heller inte lyckats lyfta kronan som den brukar. Så skulle vara intressant att höra hur Riksbanken förklarar detta. Många utomstående skyller i alla fall på Riksbanken själva.

En möjlig vändning på bostadsmarknaden lär också röna stort intresse om det bekräftas av de boprissiffror som Mäklarstatistik publicerar på onsdagsmorgonen.

Håll också koll på inflationssiffror från bland annat Tyskland, Norge och Kina.

Det lär också bli en del fokus på geopolitiken både vad gäller EU:s åtgärder som svar på det amerikanska Ira-paketet och hur Kina reagerar på den amerikanska nedskjutningen av ”väderballongen”.

Måndag

Investerarförtroendet i EMU-området lär ha fortsatt uppåt i takt med att börserna stiger men en viss underliggande oro ligger kvar. Detaljhandeln i EMU-området väntas ha tappat fart i december.

Tisdag

Australiens centralbank lämnar penningpolitiskt besked. Väntat är visserligen en ny räntehöjning samtidigt som RBA kanske tar steg mot att avisera en räntepaus. Viktigt för börshumöret blir det tal som Fed-chefen Jerome Powell håller och där han kan ge sin syn på de starka amerikanska arbetsmarknadssiffrorna och vad det kan betyda för penningpolitiken framöver. Bidrar sannolikt till en del rörelse på finansmarknaden.

Onsdag

Mäklarstatistik presenterar nya siffror över prisutvecklingen på den svenska bostadsmarknaden. Det har kommit en del signaler om en vändning för bostadspriserna och här kan det komma en bekräftelse på detta. Frågan är i så fall hur hållbar prisutvecklingen är? En hel del hårda data över utvecklingen för svensk ekonomi i slutet av 2022. Mest intressant är hushållens konsumtion och industrins orderingång efter allt svagare indikatorer.

Torsdag

Störst fokus på Riksbankens penningpolitiska besked tillika Erik Thedéens första som Riksbankschef. Allmänt väntat är en räntehöjning med 0,50 procentenheter men större frågetecken kring av Riksbanken säger om ränteutvecklingen framöver. Lär ge en del marknadsutslag för bland annat kronan. Håll också koll på de försenade tyska inflationssiffrorna för januari. En hög siffra kan sätta lite förnya fart på räntespekulationerna.

Fredag

Kinesiska och norska inflationssiffror. I Kina är inflationen fortsatt låg men väntas stiga under loppet av året. I Norge biter sig inflationen troligen kvar på nivåer som är obekväma för Norges bank och det lär betyda nya räntehöjningar under våren.   

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -