Här är årets vinnare på S&P 500

Aktier Börserna i USA har börjat året starkt. 400 av bolagen i S&P 500 är på plus. Placera har listat aktierna i indexet som gått bäst i år.

I hopp om inflation- och räntetoppar har flera av världens börser haft en bra start på året. S&P500 som inkluderar 80 procent av det totala värdet på amerikanska börsen summerar årets uppgång till cirka 8 procent, mätt i dollar. Bolagen med störst vikt i indexet är Apple, Microsoft och Amazon.

Det mer tekniktunga Nasdaq 100 som förra året hade sitt sämsta år sedan finanskrisen 2008, har inlett året med en uppgång om nästan 16 procent.  

listan av årets vinnare hittar vi flertalet av de aktierna som noterade kraftiga nedgångar under 2022.

Bolag Avkastning i år, %
Tesla 70%
Align Technology 57%
NVIDIA Corp 57%
CATALENT 56%
Warner Bros Discovery 55%
Royal Caribbean Group 52%
Meta Platforms 49%
Carnival Corp 47%
Monolithic Power Systems 47%
Norwegian Cruise Line Holdings Ltd 43%
Källa: Infront, 15/02/2023  

 

Av de tio aktierna som levererat bäst avkastning hittills under 2023, hittar vi fem av aktierna på fjolårets förlorarlista. Dessutom råder det en avsaknad av bolag inom olje- och gassektorn som förra året dominerade listan på bäst presterande aktier.

S&P 500 - YTD 2022

Högst upp i listan på aktier som presterat bäst under året är biltillverkaren Tesla som stigit 70 procent. Aktien har gått 320 procent på tre år. Under fjärde kvartalet 2022 levererade Tesla över 400 000 fordon vilket var 40 procent fler än motsvarande period 2021. Om två veckor har Tesla sin investerardag på gigafabriken i Austin, Texas. Bolagets VD Elon Musk har på Twitter skrivit att ”Master Plan 3” ska presenteras under investerardagen.  

Underhållningsjätten Warner Bros Discovery som bland annat utvecklar spel och äger streamingtjänsterna Discovery+  och HBO Max är upp 58 procent i år.

Catalent, som utvecklar och tillverkar produkter till läkemedelsindustrin fick ett rejält uppsving under coronapandemin. Bolaget har avtal med flera av de stora vaccintillverkarna (Moderna, Astra & Johnsson & Johnsson). Årets stora kursuppgång kan dock sannolikt förklaras av ryktet om att den stora läkemedelsjätten Danaher är intresserade av att köpa Catalent.  

Royal Caribbean Group, Carnival och Norwegian Cruise Line är alla bolag inom kryssningsindustrin som hade stora utmaningar under pandemiåren. Uppgångarna under inledningen på året kan sannolikt förklaras av att investerarna nu hoppas att verksamheterna och intjäningen ska börja normaliseras igen. Trots årets uppgångar är samtliga aktier långt ifrån nivåerna innan pandemin. Carnival, som haft sämst utveckling av de tre aktierna, är ner cirka 70 procent sen nivåerna innan pandemin.

listan hittar vi även teknikbolaget Nvidia som bland annat tillverkar grafikkort för gaming och artificiell intelligens (AI). Bolaget har fått allt mer uppmärksamhet efter att OpenAI lanserade den AI-baserade chattbotten ChatGPT och Google senare lanserade sin motsvarighet Bard.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -