Så lågt värderas FAANG-bolagen nu

Aktier Det är få investerare som missat akronymen FAANG. Åsikterna kring de stora techgiganterna både som bolag och investering går isär ordentligt. Placera har gått igenom FAANG-bolagens utveckling och värdering.

Akronymen FAANG syftar till de stora techbolagen Facebook (numera Meta), Amazon, Apple, Netflix och Google (numera Alphabet). Akronymen kommer ursprungligen från den amerikanska Tv-personligheten Jim Cramer som 2013 rekommenderade att köpa de stora tech-aktierna. Akronymen var till en början FANG. År 2017 adderades Apple och resulterade då i FAANG.

Aktierna har länge splittrat investerarkollektivet där många hävdat att värderingarna på aktierna varit en bubbla, medan andra hävdat att bolagen med sin dominerande ställning har en lång framtid av kraftig tillväxt framför sig, och därför förtjänat höga värderingar. Aktiernas popularitet kan sannolikt förklaras av att bolagen består av kända varumärken som tar stor plats i människors vardag.

FAANG-bolagen tillhör fortfarande de största techbolagen i världen. Alla aktierna har en betydande vikt i S&P 500 där Apple har störst vikt i indexet på nästan 7 procent. I det tekniktunga indexet Nasdaq 100 står aktierna tillsammans för nästan 30 procent.

  Tot.utv. 1 år, % Tot.utv. 3 år ,% Tot.utv. 5 år, %
Meta -15 -10 -1
Amazaon -39 -2 23
Apple -11 116 240
Netflix -19 -15 8
Alphabet -33 35 69
Källa: Infront, kurser 02/03/2023  

 

Apple sticker ut som den aktie som levererat bäst avkastning. På fem år har Apple gett en totalavkastning på 240 procent. Under samma period har Nasdaq 100 stigit 77 procent vilket innebär att Apple är den enda aktien som slagit Nasdaq 100 på fem år. På den negativa sidan sticker Meta-aktien ut som i princip gett noll avkastning under fem år. Amazon som var en av de stora pandemivinnarna är den aktie som gått sämst på ett år.

Apple - Kursgraf fem år

När det gäller FAANG-aktierna har det historiskt varit stora rörelser och mätperioden blir därför avgörande. Netflix och Meta som gett sämst avkastning på fem år, har sedan sina respektive bottennoteringar under fjolåret gått väldigt starkt. Netflix-aktien är upp över 90 procent sedan botten under maj i fjol och Meta är upp nästan 100 procent sedan botten i november förra året.

  P/E 23E P/E 24E P/S 23E P/S 24E
Facebook 18 15 3,7 3,3
Amazon 60 37 1,7 1,5
Apple 24 22 5,9 5,5
Netflix 28 22 4,1 3,6
Google 18 15 3,9 3,5
Källa: Factset 02/03/2023    

 

Med förbättrade vinster de senaste åren har även värderingarna för de stora FAANG-bolagen sett till P/E-tal kommit ner. Netflix som gett en totalavkastning på cirka 8 procent under fem år, har växt vinsten per aktie från 2,7 dollar 2018, till 10 dollar 2022. De relativt låga P/E-talen säger också en del om marknadens förväntningar gällande framtida vinsttillväxt för FAANG-bolagen.

Både Alphabet och Meta sticker ut som relativt lågt värderade på P/E-tal medan Amazons P/E-tal är betydligt högre. Att Amazons P/E-tal sticker ut som högt är inte särskilt förvånande då bolaget investerar mycket för framtida vinsttillväxt. Sett till PS-multipeln (Price/sales) är Amazon istället lägst värderat medan Apple har högst PS-multipel på 5,5 för nästa års förväntade försäljning.

Många av bolagen har fortfarande dominerande ställning och ligger i framkant när det gäller teknikutvecklingen och digitalisering. Nu när värderingarna har sjunkit finns det eventuellt bättre potential för FAANG-aktierna att ge bra avkastning kommande fem åren.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -