Begränsad kurspotential i verkstan

Börs Verkstadsjättarna har inlett året starkt på börsen med stöd av en motståndskraftig industriefterfrågan och solida rapporter. Men nu lämnar värderingar och riktkurser inte mycket utrymme för fortsatt uppgång.

Var är den berömda lågkonjunkturen? Inte syns den i de svenska verkstadsjättarnas rapporter eller aktiekurser åtminstone.

Medan utpräglat konsumentkänsliga bolag som Electrolux och Byggmax jobbar i motvind tycks bolagen som säljer till andra företag i det närmaste vara opåverkade av lågkonjunkturshot och högre räntor. Med få undantag var rapporterna från industrijättarna stabila och utan större varningssignaler för den närmaste framtiden.

Starka underliggande trender som investeringar i energieffektivitet, produktionssatsningar närmare hemmamarknaderna och automation är tillsammans med långa orderböcker som ska betas av och åldrande fordonsflottor några tunga drivkrafter som backar upp efterfrågan.

God efterfrågan har det även varit på industriaktierna i år. I snitt hade de tio stora verkstadsbolagen i vår sammanställning längre ned klättrat med 11 procent i år fram till stängning i fredags, samtidigt som börsen som helhet steg med drygt 6 procent. Det bredare industriindexet i Stockholm är upp lite mindre än de 10 bjässarna men ändå före börsindex.

Mest av alla har SKF stigit, upp 29 procent i år. Lagertillverkaren hade i fjol svårt att övertyga investerarna om strategin framåt och vd Richard Gustafson har fått kämpa för att bringa klarhet i vilka tillväxtambitioner man egentligen har. Låg värdering och en överraskande bra rapport för fjärde kvartalet, där bolaget nu lyckas kompensera sig för kostnadsinflationen, har fått fart på SKF-aktien.

I den andra änden finns gruvutrustaren Epiroc och deras forna moderbolag Atlas Copco, där kurserna i det närmaste legat stilla i år. Atlas-rapporten tillhörde de svagare korten jämfört med förväntningarna det här kvartalet och en nedgång i order för första gången på två år bidrog till att pressa tillbaka aktien.

Kursuppgångarna för sektorn som helhet har dock inte sin motsvarighet i utvecklingen för prognoserna för vinsten per aktie 2023, som totalt sett bara har lyft med 2 procent i snitt.

Trelleborg sticker ut med en stor prognosupprevidering men här spökar ett försenat slutförande av deras stora Wheels-försäljning, även om ett överraskande bra resultat också inverkar. Annars är det SKF som sticker ut positiv även här med en tydlig uppjustering som har fått understöd av bokslutet.

Atlas Copco och ABB hör till bolagen där prognoserna för vinsten per aktie har filats ned men några stora hugg har inte gjorts ens där, som tabellen nedan visar.

  Kursutv. i år Vinstprognos i år  P/e 2023 P/e 2024
ABB 14% -6% 21,9 20,0
Assa Abloy 14% 2% 20,1 18,5
Alfa Laval 15% -2% 22,9 21,0
Atlas Copco 1% -5% 24,9 23,9
Epiroc -2% 2% 24,3 23,1
Hexagon 6% -2% 23,3 20,9
SKF 29% 8% 13,7 12,1
Sandvik 10% 3% 16,3 15,0
Trelleborg 9% 19% 15,3 16,3
Volvo 11% 1% 11,8 11,8
Genomsnitt 11% 2% 19,5 18,3
Källa: S&P Global        

 

Med högre aktiekurser och relativt oförändrade vinstprognoser har värderingarna följaktligen krupit uppåt i sektorn i år. P/e-talen för 2023 och 2024 ligger nu i snitt på nästan 20 i år respektive 18 för 2024.

De bolag som brukar sorteras in i klubben ”finverkstad” ligger alla kring eller en bra bit över 20. Nivåer som inte indikerar någon större rädsla för att bolagen befinner sig på en vinsttopp som snart kommer att vändas till nedgång.

Som vanligt hittar man fordonskänsliga Volvo och SKF i den lägre delen medan Sandvik, trots fjolårets avknoppning av Alleima, ligger kvar i mitten och har en bra bit upp till gänget i finklubben.

Noterbart är också att efter årets kursuppgångar ser analytikerna som följer bolagen inte längre någon större potential i aktierna. Tar vi ett genomsnitt på avståndet mellan aktuella aktiekurser och analytikernas riktkurser för sektorn så hamnar man på 3 procent.

Många analysfirmor har också lagt sig i kategorin neutral när det kommer till rekommendationen för aktien bland de här bolagen.

  Avstånd till riktkurs Rek. köp/neutral/sälj
ABB 3% 8/11/2
Assa Abloy 6% 9/12/1
Alfa Laval -6% 4/8/6
Atlas Copco 6% 6/15/3
Epiroc 0% 2/13/7
Hexagon 7% 3/9/4
SKF -5% 3/11/7
Sandvik 6% 15/6/2
Trelleborg 14% 4/2/0
Volvo 0% 10/6/3
Genomsnitt 3%  
Källa: S&P Global    

 

De tidigare nämnda drivkrafterna för efterfrågan är starka och tillsammans med verksamheter som överlag är i gott skick och sunda balansräkningar tror vi att bolagen i storverkstan kommer att klara en eventuell lågkonjunktur bra.

Men bra motståndskraft är inte samma sak som fortsatta kurslyft i år. Dagens värderingar innebär att säkerhetsmarginalerna för enskilda besvikelser eller större konjunkturbakslag är begränsade de närmaste kvartalen. Som grupp betraktad är det sällan ett perfekt köpläge när både vinster och värderingsmultiplar är på höga nivåer i en cyklisk sektor.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -