En vinnare på nya tillväxtmarknader

Fondanalys Placera har ett tips på en fond som investerar på nästa generations tillväxtmarknader. Investeringsteamet har framgångsrikt investerat i bolag där inte många fondförvaltare letar.

En ny generation ekonomier genomgår nu en liknande omvandling som de traditionella tillväxtmarknadsländerna med Kina i spetsen har gjort.

Det är unga tillväxtmarknader som Vietnam, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh, Nigeria och Indonesien. Nästa generations tillväxtmarknader kommer växa snabbast i framtiden, men idag utgör de en mycket liten del av de flesta tillväxtmarknadsfonder.

tillväxtmarknader och nästa generations tillväxtmarknaderna finns över hälften av världsekonomin. De snabbast växande länderna hittar vi här. Det finns en ung medelklass som växer stabilt och över halva jordens befolkning. Det är en enorm bas för konsumtionsdriven tillväxt av varor, tjänster, hälsovård och sparande.

Nästa generations tillväxtmarknader innehåller högre risk, men även större möjligheter till snabbare tillväxt än de traditionella tillväxtmarknaderna.

Det globala investerarkollektivet har inte hittat hit i så stor omfattning ännu, vilket gör att marknaderna är mindre effektiva och mer riskfyllda. Att de har mindre genomlysningen skapar oanade möjligheter att hitta guldkorn för den investerare som är påläst och gör egen analys.

Ett brett tillväxtmarknadsindex innehåller drygt 75 procent asiatiska bolag. Kina är den stora jätten på runt en tredjedel av indexvärdet. Den allt större andelen för Kina  har mycket att göra att det adderas till många kinesiska A-aktier till indexet, och inte att kursuppgången har stått för den allt större vikten i index.

Riskerna på nästa generations tillväxtmarknader högre är traditionella tillväxtmarknader, det kan vi inte blunda för. Då genomlysningen och effektiviteten på de lokala börserna är sämre, kan det vara klokt att ta rygg på en etablerad fondförvaltare. För den som vill sprida riskerna, diversifiera eller komplettera tillväxtmarknadsinvesteringarna i fondportföljen har Placera ett intressant fondval för den långsiktige investeraren.

Evli Emerging Frontier haft samma investeringsteam i tio år. Det globala investeringsteamet har lång erfarenhet och består av Burton Flynn och Ivan Nechunaev som är investeringsrådgivare med bas i Dubai. Till sin hjälp har de tre analytiker.

Burton Flynn och Ivan Nechunaev

Förvaltare är Peter Lindahl och Antti Sivonen och en hjälpförvaltare.

Peter Lindahl och Antti Sivonen

Evli Fonder ägs av finska Evli Bank som grundades 1985. Fondbolaget rankas återkommande högst av finska institutioner för sin service.

Investeringsprocessen är utpräglad "bottom-up", vilket bland annat innebär att fonden investerar i bolag utan att ta hänsyn till något index.

Processen bygger på egen fundamental analys. Fokus ligger på små- och medelstora kvalitetsbolag som är attraktivt värderade med växande kassaflöden och konsumtionsdriven tillväxt. Man fördrar bolagen som har stabila marginaler, bra tillväxtutsikter och en hög avkastning på eget kapital.

Företagsbesök är en viktig del av i investeringsprocessen och teamet genomför flera besök i månaden. Man passar även på att ha möten med externa experter för att få en bättre förståelse för bolagen man äger eller vill äga.

Efter investeringsprocessen sätts en koncentrerad portfölj ihop på mellan 50 och 60 aktier. Fonden avviker oftast mycket från index. Fondens karaktär har en tydlig lutning mot tillväxt- och kvalitetsbolag.

Fonden består av 38 procent micro-cap bolag. Små bolag utgör 15 procent och medelstora bolag väger 29 procent, resterande del är stora bolag. Det är en stor avvikelse från kategorisnittet av liknande fonder och index.

Fondens innehav har en låg värdering och snittet landar på ett p/e-tal på 7,6 jämfört med tillväxtmarknadsindex på 11,4. Det som sticket ut är att lönsamheten i fondens bolag är betydligt högre än index, vilket även gäller för den underliggande vinsttillväxten. Med andra ord hittar investeringsteamet billig och lågt värderad tillväxt i kvalitetsbolag.

Största sektor är industribolag som utgör drygt en tredjedel av fondens värde. Näst största sektor är finansbolag på 14 procent, följt av råvarubolag på 13,6 procent. Industrisektorn har den största övervikten följt av råvarubolag. Fonden har inga investeringar i tre sektorer.

Går man ett steg djupare och ser på undersektorer så står transportbolag för knappt 16 procent. Konglomerat utgör 14 procent, följt av banker med 11 procent.

Förvaltarna investerar en ganska stor andel i de bolag man tror mest på. Oftast får de största investeringarna en andel på mellan 5 och 8 procent. De tio största innehaven väger drygt 53 procent, vilket ger en stor avvikelse mot index och fondkategorin.

Tio största innehaven i Evli Emerging Frontier
Bolag vikt i %
Global Yatirim Holding AS 8,8
Tecnoglass Inc 7,1
Banco del Bajio SA 6,1
PT AKR Corporindo Tbk 5,8
PT Mitra Adiperkasa Tbk 4,8
Quinenco SA 4,6
Controladora Vuela Compania de Aviacion SAB  4,5
Desa Deri ve Sanayi Ticaret AS 4,5
Regional SA de Cv Class A 3,7
Grupo Aeroportuario del Centro Norte SAB de CV 3,7
Källa: Morningstar 53,6

 

Av fondens tio största innehav har två av aktierna stigit mer än 300 procent det senaste året. Turkiska Global Yatirim Holding är ett investeringskonglomerat med fokus på hamnar, energi, fastigheter och finans som har stigit närmare 350 procent. Desa Deri Sanayi, ett turkiskt bolag som är fondens åttonde största innehav, har en uppgång på 315 procent det senaste året.

Av fondens kapital är 36 procent placerat i Asien, följt av Latinamerika med 28 procent. Bland de enskilt större länderna sticker Mexico ut på 23 procent och Turkiet med 20 procent ut. Totalt har fonden investeringar i nio länder.

Sedan fonden startade 2013 hör den till de fonderna med absolut högst avkastning i fondkategorin ”Tillväxtmarknader, Små-/medelstora bolag”.

Fonden har haft en avkastning på 97 procent för de tre senaste åren, vilket krossat kategorisnittet av liknande fonder. Men risken i fonden är hög och högre än både jämförelseindex och fondkategorin mätt som volatilitet.

En hög volatilitet kan bitvis göra resan svängig för fonden. Under vissa perioder kan den underprestera mot både fondkategorin och index.

Men förvaltningsteamet imponerar med sin riskjusterade avkastning som är klart högst i klassen, vilket är en riktigt bra prestation och belönas med fem stjärnor av Morningstar.

Evli Emerging Frontier B    Kat: Tillväxtmarknader, Små-/medelstora bolag
Avkastning % 3 år 97,2 42,3
Avkastning % i år 8,4 3,7
Risk % 3 år 21,4 17,5
Betyg* 5  
Avgift%/år 1,9  
Rörlig avgift  ja  
Förvaltare: Antti Sivonen  
* Morningstar har 5-gradig skala Peter Lindahl  
Källa: Morningstar 100323    

 

Fondkategorin ”Tillväxtmarknader, nya” hör till de dyrare fondkategorierna. Som investerare ska man vara medveten om att det är dyrare att handla och förvalta aktier på mindre utvecklade finansmarknader. Det gör att den årliga avgiften blir betydligt högre än vid förvaltning av exempelvis en Sverigefond.

Fonden har fem stjärnor hos Morningstar. Fonden har en fast avgift och tyvärr en rörlig avgift. Den fasta avgiften är på 1,9 procent per år tillsammans med en rörlig avgift på 20 procent av överavkastningen. Det göra att den totala avgiften vid goda år kan bli hög.

Trots den höga avgiften så rekommenderar Placera köp av Evli Emerging Frontier. Vi gillar konceptet med aktiv förvaltning som gör egen analys och vågar avvika från sitt jämförelseindex.

Evli Emerging Frontier är ett utmärkt komplement till en billigare tillväxtmarknadsindexfond. Placera rekommenderar att anamma en lång sparhorisont på minst fem år med en liten del av den totala portföljen.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden? Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Evli Emerging Frontier B Köp 2 850,01 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -