Kan Boot Barn fortsätta galoppera?

Aktieanalys Vilda västern-bolaget Boot Barn ger investerare exponering mot en udda men intressant nisch. Placera trycker på köpknappen.

Det amerikanska företaget Boot Barn är USA:s största återförsäljare av Country & Western mode. Bolaget grundades 1978 och bestod då av endast en butik i Kalifornien. Under det senaste decenniet har bolaget expanderat antal butiker från 85 till 335. Börspremiären skedde 2015 och aktien har sedan dess avkastat 330 procent. 

Country-livsstilen är och har länge varit stark inom USA. Exempelvis lyfter Boot Barn fram att runt hälften av alla amerikaner lyssnar på Countrymusik och att den mest sålda bilen i USA är Ford F-Serie (pickup-bil). Boot Barn anser att den totala adresserbara marknaden för deras produkter är 40 miljarder dollar. 

Bolaget har idag ett börsvärde 2,1 miljarder dollar och på ett års sikt har aktien gått ned med ungefär 15 procent. På rullande tolv månader uppgår försäljningen till 1,6 miljarder dollar och rörelsemarginalen ligger på 13 procent. 

Boot Barn säljer exempelvis cowboystövlar (som de är mest kända för), hattar, jeans, bälten och friluftsskjortor. En hel del av bolagets kläder används även flitigt inom olika yrken, exempelvis bland lantbrukare och arbetare inom oljeindustrin. Priserna på produkterna varierar. Vissa stövlar kan exempelvis kosta uppemot 8000 kronor medan andra kan köpas under tusenlappen. 

Största andelen av butikerna finns i Texas, Kalifornien och Arizona. Förutom försäljning i fysiska butiker har Boot Barn även en e-handel som står för runt 15 procent av den totala omsättningen. Kundbasen handlar i genomsnitt två gånger om året på Boot Barn och många av dem är med i bolagets lojalitetsprogram.

Bolaget erbjuder sina kunder ett stort antal olika varumärken som antingen kan vara från en tredje part eller Boot Barns egna. Boot Barn äger exempelvis varumärkena Shyanne, Cody James, Moonshine Spirit, Idyllwind, El Dorado och Hawx. 

Av de fem mest sålde varumärkena på Boot Barn, är tre stycken bolagets egna. En intressant aspekt här är att penetrationen av de egna varumärkena ökar konstant, vilket leder till marginalexpansion då lönsamheten på dessa är högre. Under 2013 kom endast 5 procent av försäljningen från egna varumärken och idag ligger siffran på 32 procent. 

Boot Barn står inför en stor expansion där man ska växa antalet fysiska affärer med 10 procent per år fram till 2031. Målet innebär att antalet affärer kommer öka med över 560 stycken och mängden butiker år 2031 väntas ligga på 900 stycken. Enligt bolaget är återbetalningstiden på en nyöppnad butik tre år. 

Förutom organisk tillväxt har bolaget gjort ett antal förvärv där det största var klädbolaget Sheplers som man betalade 150 miljoner dollar för. Sheplers ökade Boot Barns exponering mot e-handel. Bortsett från Sheplers brukar förvärvarens köpeskillingar vara ganska små i förhållande till Boot Barns storlek och ligga på runt 2-4 miljoner dollar. Det finns fortsatt utrymme för förvärv då balansräkningen är i gott skick.

Under de senaste kvartalen har Boot Barn påverkats negativt av höga fraktkostnader. En sämre konjunktur skulle kunna slå mot försäljningen och dessutom finns det en moderisk inbakat i bolaget. Cowboystövlar har dock under den senaste tiden börjat bli modernt även i norden. Placera tror inte att denna trend kommer vika i närtid. 

Boot Barn 2023e 2024e 2025e
Oms till,% 12 7 11
Ebit marg,% 13 14 15
Ev/ebit 11 10 9
P/e 13 12 10

 

På innevarande års prognoser handlas aktien till en ev/ebit på 11 och p/e-talet uppgår till 13. I takt med att både marginalerna och omsättningen stiger, väntas multiplarna sakta falla de kommande åren.  

Värderingen ser inte särskilt ansträngd. Samtidigt tror Placera på fortsatt tillväxt och en marginal som klättrar uppåt, vilket gör att vi trycker på köpknappen.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Boot Barn Köp 74,21 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -