Stabil skörd i Tractor Supply

Aktieanalys Kvalitetsbolaget Tractor Supply har utklassat börsen med råge. Nu är aktiekursen snart på all time high igen och värderingen är hög.

Tractor Supply grundades redan år 1938 av Charles E. Schmidt. Till en början var företaget en postorderaffär för traktordelar som sköttes från Charles hem. Ett år senare öppnades framgångsrikt den första butiken i Minot, North Dakota och då hade bolaget en försäljning på 125 000 dollar.  

Aktien noterades på NYSE 1959 och under samma räkenskapsår omsatte bolaget 10 miljoner dollar. År 1954 fanns det 100 Tractor Supply-butiker och 1 000-milstolpen nåddes 2011.  

Idag har Tractor Supply över 2 000 butiker som totalt genererade 14,2 miljarder dollar i försäljning under 2022. Sedan aktien noterades på Nasdaq 1994 har den avkastat över 16 000 procent. Charles E. Schmidts familj är tyvärr inte längre kvar i ägarbilden. De största aktieägarna är fonder. 

Tractor Supply är USA:s största återförsäljare av produkter som riktar sig till framför allt fritidsbönder och boskapsskötare. Merparten av butikerna finns på landsbygden. Butikerna går under tre olika namn: Tractor Supply Company, Petsense och Del's Feed & Farm Supply. Bolaget har även ett e-handelsben som än så länge står för en liten del av försäljningen.  

Bolaget säljer utrustning till jordbruk, trädgård och djur. Det kan exempelvis handla om djurfoder, verktyg, maskiner och kläder. Företaget har runt 20 egna varumärken som säljs med bättre lönsamhet i jämförelse med tredjepartsprodukter. Under 2010 stod de egna varumärkena för ungefär 20 procent av försäljningen. Idag har samma siffra ökat till 30 procent. 

Utöver försäljning av produkter, erbjuder Tractor Supply även olika tjänster. Exempelvis installation av olika produkter och reparation av maskiner. Företaget erbjuder också kurser och workshops för trädgårds- och djurägare. 

Segmentet Livestock and Pet står för ungefär halva omsättningen. Här ingår Häst-, boskaps- och husdjursprodukter. Exempelvis kan det vara foder, hälsoprodukter och stängsel. Hardware, Tools and Truck motsvarar 20 procent av försäljningen och Seasonal, Gift and Toy Products 20 procent. Resterande del kommer från kläder och skor.  

Tractor Supplys lojalitetsklubb Neighbor's Club har över 28 miljoner medlemmar och dessa kunder står för ungefär 70 procent av den totala försäljningen. Neighbor Club-medlemmar spenderar ungefär tre gånger mer pengar än en icke-medlem. 

Nischen som Tractor Supply är inom ser ganska intressant ut ur ett investeringsperspektiv. Man kan argumentera för att deras starka varumärke inom nischen skapar en slags konkurrensfördel som håller större drakar borta. Dessutom är Tractor Supplys målgrupp generellt sett ganska välbärgade vilket gör företaget mindre cykliskt än man kan tro. Bolaget klarade sig bra under finanskrisen 2008 där försäljningen i de befintliga affärerna minskade med endast 1 procent. Samtidigt öppnades nya butiker mitt i den brinnande krisen vilket faktiskt resulterade i en tillväxt på översta raden. Däremot kan vädret påverka efterfrågan på vissa typer av produkter. 

Hal Lawton, som tidigare varit högt uppsatt på både Macy's och eBay, är sedan 2020 VD på Tractor Supply. Lawton har erfarenhet inom e-handel sedan tidigare och sannolikt kommer detta ben växa sig större under de kommande åren. 

I takt med att de egna varumärkena tar en större del av försäljnings-kakan bör marginalerna klättra över tid. Dock räknar inte analytikerna med marginalexpansion i närtid. 

Balansräkningen är i bra skick och bolaget skyfflar ut pengar till sina aktieägare samtidigt som aktieåterköp genomförs kontinuerligt. Tractor Supply har höjt utdelningen 13 år i rad och direktavkastningen ligger i dagsläget på 1,6 procent. 

Tractor Supply 2023e 2024e 2025e
Oms till,% 7 6 6
Ebit marg,% 10 10 10
Ev/ebit 19 17 16
P/e 22 20 18

 

På innevarande års prognoser handlas aktien till en ev/ebit på 19 och p/e-talet ligger på 22. I jämförelse med exempelvis detaljhandelskedjan Home Depot handlas Tractor Supply till en premie. Home Depot har ett p/e-tal på 18 och en ev/ebit på 15. 

I och med den höga värderingen tycker Placera att det inte är någon brådska med att ta in Tractor Supply till portföljen. Däremot är det ett riktigt kvalitetsbolag som kan vara värt att plocka in när marknaden ger den mindre kärlek.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Tractor Supply Neutral 226,61 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -