Skänk dina aktier och skippa vinstskatten

Skatt Har du fått ärva en aktiedepå eller har du av någon annan anledning aktier med en hög orealiserad vinstskatt? Då kan det vara en god idé att aktierna går till välgörenhetskontot.

Placera har tidigare skrivit om hur du kan bli berättigad skattereduktion när du ger pengar till välgörenhet. Men det finns också andra sätt att ge mer pengar till en god sak utan att det behöver belasta din ekonomi.

Nu för tiden är det vanliga att investera i aktier och fonder på investeringssparkonto eller i kapitalförsäkring, men den som av någon anledning har kvar aktier eller fonder på en vanlig depå har ofta en hög orealiserad vinst.

Det är heller inte helt ovanligt att man drar sig för att flytta dessa till ett mer gynnsamt sparande ur skattesynpunkt, eftersom man då måste skatta bort en ansenlig del av vinsten.

Det finns dock ett sätt att komma runt skatten på vinsten på dina aktier eller fonder och det är att ge dem till en skattebefriad välgörenhetsorganisation.

Exempel:

Anna fick en aktiedepå i doppresent av sin farfar. Hon har funderat mycket på att sälja av den och köpa nya aktier till sitt ISK i stället, men det har inte blivit av då den höga vinstskatten haft en avskräckande effekt.

Aktiernas sammanlagda värde var 2 000 kronor när Anna fick dem på sin dopdag. Idag är de värda 20 000 kronor, och skatten uppgår till 4 800 kronor (med schablonmetoden 80 % av 20 000 = 16 000 kr × 30 % = 4 800 kr) om hon säljer aktierna, vilket hon alltså måste göra om hon skulle flytta dem till ett investeringssparkonto. Det skulle betyda att hon har 15 200 kronor kvar efter försäljningen.

Nu har Anna fått reda på att välgörenhetsorganisationer inte behöver skatta på vinst på kapitalinkomster och funderar om detta med att ge bort aktier kan vara något för henne. Hon kommer fram till att hon brukar ge ungefär 2 000 kronor per år till behövande barn och funderar på att använda doppresenten till detta i stället för att skänka pengar direkt från lönekontot och sälja av aktiedepån.

Anna..

Summa till välgörenhet

Kostar Anna

Pengar kvar 

 

…säljer aktierna och skänker 2 000 kr*

2 000 kr

1 500 kr

13 200 kr

(efter att ha realiserat vinsten)

...skänker aktier för 2 000 kr

2 000 kr

1 520 kr (2 000 kr inkl "skatteskuld" på 480 kr)

18 000 kr

(i depån)

*Med 25 procents skattereduktion

Det betyder att om Anna ger 2000 kr i aktier per år så räcker pengarna i 10 år, men om hon istället säljer av aktierna så räcker de i mindre än 9 år.

Hon kommer fram till att det finns två fördelar med att skänka sina aktier:

- Det blir nästan samma kostnad för henne i skattade pengar (1 520 kronor i stället för 1 500 kronor efter skattereduktion som endast ges till penninggåvor).

- Hon har mer pengar kvar för kommande års välgörenhetsgåvor i depån som hon dessutom tror kommer fortsätta växa i värde.

Tänkbara nackdelar med upplägget är:

- Att skattereglerna ändras så det hade varit mer fördelaktigt att byta till ISK redan nu.

För den som vill ge en större summa pengar är den ekonomiska fördelen än större, eftersom skattereduktionen bara kan fås vid gåvor upp till 6 000 kronor på ett år. Skattereduktionen ges heller inte till dödsbon om gåvan sker efter den dödes bortgång, så om givaren är ett dödsbo blir alltså fördelen större även då.

Det är viktigt att ta reda på om den välgörenhetsorganisationen som du tänkt att ge dina värdepapper till kan administrera detta och att själva utförandet av gåvan går till på rätt sätt. På vissa organisationers sidor finns tydliga instruktioner – på andra inte. Ring och fråga om du är osäker.

Något annat du bör ta reda på är om välgörenhetsorganisationen är skattebefriad. Skattebefriad är den om den ideella föreningen enligt Skatteverkets kriterier anses allmännyttig

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -