Räkna inte med Fed-sänkning i höst

Makrokommentar Amerikansk arbetsmarknad fortsätter att utvecklas starkt och förhoppningarna om att Federal Reserve ska börjar sänka räntan redan till hösten ter sig allt mer orealistiska. Samtidigt talar en stark sysselsättningsökning för att hushållen kan fortsätta att hålla liv i konjunkturen.

De amerikanska arbetsmarknadssiffrorna för april var betydligt starkare än väntat. Antalet sysselsatta steg med 253 000 personer och arbetslösheten sjönk till 3,4 procent. Förra månaden låg sysselsättningsuppgången, enligt reviderade siffror, på 165 000 och arbetslösheten på 3,5 procent. Analytikernas förväntningar låg på en sysselsättningsökning på 180 000 och en arbetslöshet på 3,6 procent.

Samtidigt ska sägas att den amerikanska centralbankens bedömning av en sysselsättningsökning i någorlunda balans ligger på runt 100 000 personer. Även om en exakt angivelse av den ”balanserade ökningstakten” egentligen aldrig givits från Federal Reserves sida.

Den genomsnittliga timlönen steg med 0,5 procent mellan mars och april och årstakten ligger nu på 4,4 procent, jämfört med 4,2 procent i mars. Även det en bit över vad den amerikanska centralbanken troligen hade hoppats på.

Åt det positiva drar förstås att den fortsatt starka arbetsmarknaden talar för att amerikansk ekonomi kan fortsätta att växa i hygglig takt under den närmaste framtiden. Framför allt kanske för att hushållen inte ser någon akut fara för arbetslöshet och av den orsaken börjar hålla hårdare i slantarna.

Åt det mer negativa hållet drar förstås att den kommande räntesänkning från Federal Reserves sida, som det spekulerats kring under en längre tid, ter sig allt mer avlägsen efter aprilsiffrorna. Givet det besked om en fortsatt stram penningpolitik, och försöket att stävja marknadens förväntningar på kommande räntesänkningar, som Fed-chefen Jerome Powell levererade i onsdags så förefallet det högst osannolikt att en räntesänkning lurar i faggorna.

valuta- och räntemarknaden förefaller man i alla fall dra den slutsatsen och skickar upp både dollar och räntor en liten bit. Börserna har däremot, i alla fall initialt, tagit mot beskedet om en fortsatt superstark arbetsmarknaden med visst jämnmod.

Mer från förstasidan

Mest läst

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -